FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Papa bi trebao biti čovjek dijaloga

Autor: akoz
VATIKAN, 28. veljače 2013. (Hina) - Papa Benedikt je u četvrtak prije odlaska helikopterom iz Vatikana na oproštaju s kardinalima rekao da će biti s njima u molitvama dok budu birali novog Papu.

"Nastavit ću vam biti blizak u molitvama, posebice u idućih nekoliko dana, tako da u potpunosti prihvatite djelovanje Svetog Duha u izboru novog Pape", rekao je papa Benedikt kardinalima u emotivnom oproštaju u vatikanskoj dvorani Clementina. "Neka vam Gospodin pokaže što želi. Među vama je budući Papa kome danas obećajem svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost", rekao je Benedikt.

Papino obraćanje, prije zatvaranja vrata konklava u kojima će kardinali birati njegova nasljednika, značajno je zato što će prvi put u povijesti uz Papu u Vatikanu postojati i bivši Papa.

Benedikt je, dojam je, poslao snažnu poruku najvišim dužnosnicima Crkve kao i vjernicima da ostanu ujedinjeni iza njegova nasljednika, tko god on bio.

Neki stručnjaci za crkvena pitanja zabrinuti su mogućnošću da bi, ako idući Papa izmijeni neke od Benediktovih politika dok je bivši Papa još živ, Benedikt konzervativcima mogao poslužiti za polariziranje Crkve od 1,2 milijarde pripadnika.

S obzirom na to što se izbor novog pape odvija u razdoblju nakon niza skandala koji su pogodili Crkvu, pada broja sljedbenika Crkve i zahtjeva za većom ulogom žena u Crkvi, mnogi vjeruju da bi Crkvi moglo koristiti novo lice iz neke neeuropske zemlje.

Među više kardinala iz zemalja u razvoju ganski kardinal Peter Turkson i filipinski Antonio Tangle dva su imena koja se često spominju kao kandidati iz zemalja u razvoju. "Na prošlim dvjema konklavama kardinali su izabrali najmudrijeg u sobi. Sada bi možda bilo vrijeme da se izabere čovjek koji će slušati sve druge mudre ljude u Crkvi", rekao je otac Tom Reese, povjesničar iz teološkog centra sveučilišta Georgetown, izvijestila je agencija Reuters.

Nadbiksup Lyona, kardinal Philippe Barbarin je u razgovoru za agenciju ANSA uoči Benediktova oproštaja rekao da je svijet "spreman" za "afričkog ili južnoameričkog" Papu. Zemljopisno porijeklo je, međutim, "sekundarni" kriterij jer Crkvi treba "sveti" Papa sposoban "reformirati" i koji će "ostati i čvrst za oluje" rekao je Barbarin i istaknuo da "Crkvi treba zagovornik koliko i reformator". Misija novog Pape će stoga biti dvostruka, da se jedne strane bude sluga a s druge kormilar "kada se zaljulja lađa Crkve, što se sve češće događa", ocijenio Barbarin.

U toj misiji važno mjesto mora zauzeti međureligijski dijalog koji, po Barbarinu, "više nije stvar opcije". "U mnogim je zemljama svijeta toliko nužan da bi bez njega došlo do rata. Mir počiva na tim prijateljstvima koje ćemo znati, ili ne, uspostaviti s drugima", rekao je Barbrin i dodao da je ipak prva misija Petrova nasljednika "jedinstvo kršćana".

Novi Papa bi morao imati 60 do 65 godina, biti u "dobi zrelosti ali i snage", koji će znati voditi dijalog s drugim religijama i svijetom, koji će biti "snažno tjelesno i mentalno", ocijenio je u razgovoru za agenciju ANSA monsinjor Ibrahim Sidrak, koji je nešto više od mjesec dana novi patrijarh egipatske koptske crkve a vodi zajednicu od oko 250.000 vjernika.

"Trebamo biti svjedoci svijeta koji nije samo katolički nego i kršćanski, u kontekstu suradnje s drugim vjerama", objasnio je Sidrak istaknuvši i važnost "timskog rada" novog čelnika Katoličke crkve. "Nema u glavi neku točno određenu osobu, važno mi je da to bude čovjek čvrste vjere, otvoren mentalitetom i karakterom, u tijeku s onime što se događa u Crkvi i u svijetu", rekao je egipatski patrijarh.

Novi Papa trebao bi unaprijediti odnose između kršćanstva i islama, koji su se našli donekle na mrtvoj točki nakon nekih nerazumijevanja u prošlosti, rekao je Sidrak i dodao "da ne smijemo biti malodušni pred pitanjem kako pokrenuti stvarni dijalog". "Potrebna je dobra volja obje strane, svatko mora preuzeti svoje odgovornosti", rekao je patrijarh.

Papa bi morao biti osoba "velike humanosti, osjećajnosti, sposoban slušati", ocijenio je kardinal Francesco Coccopalmerio, predsjednik Papinskog vijeća za tumačenje zakonskih propisa.

"Papa mora biti osoba koja će znati cijeniti, zasigurno ne naivno, dobro u drugima, imati jednu optimističnu viziju. Mnogo nam je puta Isus rekao: nemojte se bojati, dakle, morat će znati voditi dijalog. To znači slušati i cijeniti druge, pa i najudaljenije, i potom jasno iznositi, uvijek uz poštovanje, i rekao bih blagost, dobru vijest Evanđelja", ocijenio je kardinal Coccopalmerio koji se priprema za konklave.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙