FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena kaznena prijava protiv karlovačkoga gradonačelnika Jelića

Autor: vhor
KARLOVAC, 28. veljače 2013. (Hina) - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) odbio je nakon provedenoga postupka kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Damira Jelića i šest osumnjičenih osoba za zloporabu položaja i ovlasti u vezi s prodajom gradskog zemljišta 2008.

Kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Damira Jelića zbog preprodaje gradskog zemljišta u Grabriku tvrtki Centar gradnji u svibnju 2011. podnijela je inicijativa "Stop korupciji". Kaznena prijava u vezi je s natječajem iz 2008. u kojem je grad trgovačkome društvu Centar gradnji u vlasništvu Vladimira Severa za 8,8 milijuna kuna prodao zemljište koje je on vrlo brzo prodao trgovačkom društvu F.K.T. iz Ivanić-Grada za 16 milijuna kuna.

Zamjenik županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić, koji je za USKOK vodio istragu, u obrazloženju navodi kako "nema elemenata kaznenog djela" . U obrazloženju na 13 stranica navodi se da prvoosumnjičeni Damir Jelić i ostali osumnjičenici Željko Pakšec, Hrvoje Medarić, Nataša Rahela Borovček, Tatjana Gojak i Slađana Fumić nisu zloupotrijebili položaj i ovlasti u poslu u kojem je sedmoosumnjičeni Vladimir Sever kupio zemljište u gradskoj četvrti Grabriku.

U obrazloženju se navodi da je okolnost u kojoj je Sever u pregovorima uspio postići višu cijenu predmet poslovnih odnosa i interesa pojedinih sudionika "te ne može biti stavljena u kontekst počinjenja kaznenog djela" jer nema dokaza o bilo kakvim kontaktima tvrtke F.K.T. sa službenim osobama grada Karlovca prije toga, a postignuta cijena samo je dobar poslovni potez osumnjičenoga Vladimira Severa.

Iz prikupljene dokumentacije proistječe da je Gradsko poglavarstvo u veljači 2008. odlučilo raspisati natječaj o prodaji zemljišta po cijeni od 900 kuna po četvornome metru. U postupku je pribavljen elaborat kojim tvrtka Grozd iz Karlovca tržišnu vrijednost parcele procjenjuje na 732 kune po četvornome metru.

Poslije je tvrtka Amec odredila cijenu od 820 kuna, a provjerom u tablici vrijednosti nekretnina u Poreznoj upravi vrijednost građevinskog zemljišta ne bi trebala biti manja od 200-300 kuna po četvornome metru na području Grabrika.

Kako se navodi, kriminalističkom istragom utvrđeno je da je tvrtka Centar gradnja ugovorila kupoprodajnu cijenu od 900 kuna po četvornome metru.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙