FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo SSSH ministrima Grčiću i Vrdoljaku

Autor: dsta
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u otvorenom pismu potpredsjedniku Vlade za gospodarstvo Branku Grčiću i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku traži od Vlade hitno otvaranje direktnog komunikacijskog kanala i uključivanje sindikata kako bi mogli odraditi svoju temeljnu funkciju - zaštititi prava i interese radnika.

Navodeći kako im se obraćaju putem medija nakon pet dopisa, bez ikakva odgovara, iz SSSH podsjećaju kako su im uputili inicijativu za održavanje sastanka u vezi tvrtki koje posluju s problemima i radnicima ne isplaćuju plaće, a imaju šansu za preživljavanje (u slučaju SSSH to su 63 tvrtke iz sedam sektora s više tisuća zaposlenih) i to 5. studenoga i 5. prosinca te ponovljeno 10. i 31. siječnja, s dodatnom konkretizacijom tema 6. veljače.

Napominju kako je jedna od tema razgovora trebala biti primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji, na način na koji se primjenjuje, samo produžava agoniju radnika koji rade bez plaće.

Naime, Zakon navodi ugovorenu plaću, kao i neka druga materijalna prava radnika kao "prioritetnu tražbinu" (koja se u procesu predstečajne nagodbe mora poštovati) te stoga radnici, prema ovom Zakonu, nisu i vjerovnici. Međutim, zahtjev za predstečajnom nagodbom predao je niz tvrtki koje svojim radnicima već mjesecima ne isplaćuju plaće. Sada o sudbini tvrtke odlučuje nagodbeno vijeće koje brine postoji li nagodba s vjerovnicima, dakle ne i s radnicima, a dok traje postupak predstečajne nagodbe, radnici ne mogu pokrenuti stečaj te su dovedeni u pat-poziciju - nastavljaju raditi bez plaće, ali i bez mogućnosti utjecaja na vlastitu sudbinu.

Stoga od Vlade tražimo hitno otvaranje direktnog komunikacijskog kanala (a ne preko medija) i uključivanje sindikata u proces, kako bismo mogli odraditi svoju temeljnu funkciju - zaštititi prava i interese radnika. U protivnom, javno objavite poziv: "Investirajte u Hrvatsku - ovdje ne morate isplaćivati plaće", navodi se u otvorenom pismu koje je potpisao predsjednik SSSH Mladen Novosel.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙