FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora završili su poslijepodne raspravu o Prijedlogu odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), za koju su oporbeni zastupnici najavili da je neće podržati, odnosno zatražili da se odlučivanje odgodi. U ime Kluba HDSSB-a Dražen Đurović rekao je kako ima dovoljno vremena da se o predsjedniku Vijeća HAKOM-a još malo raspravlja i razmotre zapravo kriteriji i način odabira tog predsjednika. "Zar mi zaista nemamo u državi još neki krug ljudi, i pametnih i obrazovanih i s nekim životnim i radnim referencama, koji mogu zaista konkurirati na neka radna mjesta, nego vrtjeti ponekad ciklički u intervalima od 10 godina kako se mijenja vlast, a ponekad i u kraćim, jedna te ista ili vrlo slična imena", upitao je. Dosadašnji ravnatelj HAKOM-a Dražen Lučić koji je krajem prošle godine smijenjen, jer imamo novu ravnateljicu HAKOM-a Vesnu Gašpar, sjedi kod kuće i prima naknadu od 6 mjeseci u punom iznosu plaće i čeka da ga mi ovdje izglasamo za predsjednika Vijeća HAKOM-a. Ukoliko mi to ne učinimo prvih šest mjeseci on će još drugih šest mjeseci primati 50 posto plaće, istaknuo je Đurović. Obrazlažući u ime predlagatelja, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da su predloženi kandidati stručne, neovisne, nestranačke osobe, s višegodišnjim radom u industriji i sustavu i kao takvi imaju potreban integritet. Prijedlog je prošao propisanu zakonsku proceduru Radne skupine koordinacije Vlade te je Vlada 14. veljače ove godine donijela prijedlog kojim predlaže Hrvatskom saboru da imenuje te osobe za Vijeće HAKOM-a, dodao je. HAKOM što prije treba dobiti Vijeće budući da treba početi funkcionirati kako bi se krenulo s nužnim ulaganjima, regulacijom tržišta, zaključio je Antešić.

VUKOVAR - U Ured državne uprave u Vukovaru stigle su prve izrađene dvojezične ploče koje bi uskoro trebale biti postavljene na pročelju Ureda državne uprave u tome gradu, potvrdio je pročelnik tog ureda Goran Bošnjak. "Ploče sam dao izraditi po naputku Ministarstva uprave. Sličan naputak dobile su i ostale državne institucije u Vukovaru", rekao je Bošnjak. Dodao je kako nema informacija o tome kada bi prve dvojezične ploče mogle biti i postavljene na određene institucije. Odluku o tome, kako je rekao, donijet će Ministarstvo uprave. Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara jučer je mobilizirao svoje članove kako bi se - u slučaju postavljanja prvih dvojezičnih ploča - mirno okupili i tako izrazili nezadovoljstvo zbog namjere da se ćirlično pismo uvede u ravnopravnu uporabu s latiničnim pismom u tom gradu. U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara početkom veljače u tom je gradu održan veliki prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti, a sličan će prosvjed taj stožer u travnju organizirati i u Zagrebu.

ZAGREB - Bivša HDZ-ova predsjednica i premijerka Jadranka Kosor, protiv koje je predsjedništvo stranke odlučilo pokrenuti stegovni postupak na Visokom sudu časti te stranke, izjavila je danas kako mora vidjeti što joj se optužnicom stavlja na teret. "Bude li se sudilo u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, kako tumači stranački statut, moram dobiti optužnicu i vrijeme da se na nju očitujem. Moram imati dovoljno vremena da se pripremim za obranu i tražit ću otvoreno suđenje na Visokom sudu časti jer mislim da javnost ima pravo tome nazočiti i čuti argumente za i protiv obiju strana", rekla je Kosor. Najavila je da će tražiti izuzeće predsjednika tog suda Tomislav Čuljka jer je nedavno iznio kvalifikacije i optužbe koje, po njezinu sudu, kao njegov predsjednik nije smio, pa drži da je upitno hoće li pravilno odlučivati u njezinu slučaju. Smatra da je riječ o presedanu jer je nakon dugih mjeseci šutnje odlučila reći istinu kao, primjerice, da nisu točne kvalifikacije Tomislava Karamarka da su deset godina detuđmanizirani i dekroatizirani HDZ i Hrvatska te da je HDZ posljednjih 18 godina bio zapuštena stranka. Predsjedništvo HDZ-a odobrilo je danas da se protiv bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor pred Visokim sudom časti pokrene stegovni postupak, a predsjednik Karamarko najavio je da se u kratkom roku može očekivati njegova odluka. Visokom sudu časti prije su stigli zahtjevi članova da procijeni jesu li medijski istupi Jadranke Kosor u skladu sa stranačkim statutom i je li njima nanijela štetu HDZ-u.

ZAGREB/RIM - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovao je u Rim, gdje će u petak, 22. veljače, sudjelovati u radu Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Rimu, izvijestio je večeras Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Neposredno nakon toga u Rimu će se u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. veljače, održati Međunarodni kongres pod nazivom »Sveti Ćiril i Metod među slavenskim narodima: 1150 godina od početka misijskoga djelovanja«. Kardinal Bozanić će sudjelovati na Kongresu te će drugoga dana, 26. veljače, predsjedati popodnevnim, i ujedno završnim dijelom Kongresa, navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

ZAGREB - Duško Ljuštinu danas je zagrebačka Gradska skupština ponovno imenovala ravnateljem Gradskog satiričkog kazališta "Kerempuh", a Nikolu Pavlovića ponovno ravnateljem Zagrebačkog gradskog kazališta "Komedija", na mandat od četiri godine. Božo Majstorović imenovan je ravnateljem Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a ravnateljicom Kulturno informativnog centra (KIC) imenovana je Gabrijela Krmpotić Kos. Ravnateljem Koncertne direkcije Zagreb imenovan je Josip Nalis, a Ljiljana Štokalo imenovana je ravnateljicom Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL). Za ravnateljicu Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade imenovana je Emina Višnić. Svi ravnatelji imenovani su na mandat od četiri godine. Gradska skupština je imenovala vršiteljicom dužnosti ravnateljice Knjižnica grada Zagreba. Gradski Odbor za izbor i imenovanja nije podupro prijedlog Upravnog vijeća Knjižnica grada Zagreba da se Davorka Bastić imenuje ravnateljicom, stoga je imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice do imenovanja ravnatelja po ponovljenom natječaju, na godinu dana.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština danas je na maratonskoj sjednici na kojoj je bilo 70 točaka, prihvatila prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba. Prema tim izmjenama i dopunama, uz ostalo, gradski zastupnik ne može biti kazneno gonjen zbog iznesenih stajališta na skupštinskim sjednicama, a gradonačelnik imenuje i razrješuje predstavnike Grada u tijelima javnih ustanova i trgovačkih društava te ima pravo obustaviti od primjene opći akt Gradske skupštine, ako je povrijeđen zakon ili drugi propis. Gradska skupština odgodila je prijedlog odluke o povećanju taksi dozvola i izmjena cijena parkiranja u Zagrebu zbog zahtjeva zastupnika da iz Gradskog ureda za promet dostave valjane razloge kojima bi se opravdalo rušenje cijena parkinga i važeće odluke Skupštine o taksistima. Gradski zastupnik SDP-a Jurica Meić rekao je kako su te dvije odluke povezane i tiču se svih građana. Istaknuo je kako mu je Zagrebparking dostavio cijene od 2005. godine, od kada Zagrebački holding postoji te da je tada cijena bila osam kuna u prvoj zoni, nakon čega je povećana sto posto, na 16 kuna po satu. "Takva je cijena bila dok je gradonačelnik Milan Bandić bio na čelu Holdinga, a nakon što je maknut iz Holdinga cijena je smanjena", kazao je Meić. Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odgodili su i prijedlog o povećanju dozvola za taksi prijevoznike s 200 na 350, što je tražio gradonačelnik Bandić.

SPLIT - Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić odbacio je današnje optužbe Ante Samardžića, direktora tvrtke Cipicco, da je od njega tražio mito kako bi nastavio obnavljati istoimenu kulu u Kaštel Novom i vratio joj izvorni oblik iz 1512. godine. “To su insinuacije i klevete Samardžićeve, čovjeka čija djela govore više od riječi, ocijenio je pročelnik Konzervatorskog odjela Bužančić koji tvrdi da Samardžić ima cijeli niz kaznenih prijava za kriminalne radnje koje je počinio. "Nisam jedini kojega je optužio, prozvao je sve koji su mu se suprotstavili, navodno je napao i policiju”, izjavio je Bužančić večeras za Hinu. Samardžić je na konferenciji za novinare danas rekao: "Radoslav Bužančić je u veljači 2007., kada je bio pročelnik trogirskoga Konzervatorskog odjela, u nazočnosti dviju osoba od mene izravno tražio da ih ‘podmažem’ novcem te u tom slučaju neću imati poteškoća pri obnovi kule". Po Bužančićevu tumačenju trogirski Konzervatorski odjel, kojem je 2007. bio pročelnikom, nije vodio upravni postupak za Samardžićev slučaj, a niti je bio nadležan dopustiti rušenje istočnog dijela sklopa kule Cipicco u Kaštel Novom što je investitor (Samardžić), po Bužančiću, namjeravao. “Kad je protivno zakonu objekt bagerima srušen, slučaj je prijavljen nadležnim institucijama. Ovo što se sad radi je ozbiljnije jer je renesansna kula pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, pa je i kazneno djelo dakako teže”, rekao je Bužančić.

ZAGREB - U Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu danas nisu željeli otkriti je li u aferi Core media odnedavno osumnjičena i bivša HTV-ova urednica Dijana Čuljak koja kaže da je "spremna svjedočiti jedino istinu" i da se nada da pritisak novina neće utjecati na pravosudna tijela. Mediji su objavili da je bivša HTV-ova urednica od državnog odvjetništva dobila poziv na ispitivanje u svojstvu osumnjičene u aferi Core media u kojoj se njezinog bivšeg supruga Vladimira Šelebaja i još četiri osobe tereti za neplaćanje 3,1 milijun kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot. Dunja Pavliček, glasnogovornica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje vodi istragu, nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti tvrdnje medija, a ni sama Dijana Čuljak nije otkrila je li, kao što piše tisak, dobila poziv za ispitivanje. "Četiri godine vode se razne istražne radnje u predmetu Core media. Rezultirale su optužnicom koja je povučena pet do dvanaest. Iznenađujući obrat. Nadam se da u nekim medijskim redakcijama nije već napisana optužnica i presuda za mene. Spremna sam svjedočiti jedino istinu, a onda se nadam da pritisak nekih novina neće utjecati na pravosudna tijela", izjavila je Čuljak Hini, dodavši kako se nada da se "ovdje radi o činjenicama, a ne specijalnom ratu". Tužiteljstvo je lani u studenome već podiglo optužnicu u slučaju Core medija protiv njezinog bivšeg supruga i njegovih poslovnih suradnika Tončeka Mandića, Igora Šumakovića, Vlade Bučana i Marija Cikača. No, prije desetak dana, uoči sjednice optužnog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o njezinoj osnovanosti optužnica je iznenada povučena. Prvoosumnjičeni Vladimir Šelebaj je u istrazi, ali i na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu posvjedočio da je Core medija osnovana isključivo na inicijativu Dijane Čuljak, da je ona imala polovicu učešća u tvrtki i da su dijelili zaradu. Ona, pak, poriče da je s bivšim suprugom sklopila tajni ugovor kojim se trebao prikriti njezin sukob interesa, budući je u to vrijeme radila na HTV-u, a Core Media je radila emisije za konkurentsku televiziju.

RIJEKA - Kandidat Hrvatskih laburista - Stranke rada za riječkoga gradonačelnika Predrag Šustar ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare kako se lokalna vlast nedovoljno brine o informiranju umirovljenika koji primaju mirovine iz inozemstva te su dužni predati godišnje porezne prijave pod prijetnjom novčanih kazni. Oni moraju predati porezne prijave do kraja veljače, a ako to ne učine, propisane kazne su u rasponu od 5000 do čak 500.000 kuna, rekao je Šustar i dodao kako ti građani nisu dovoljno informirani o toj svojoj obvezi te mnogi ne znaju kako predati poreznu prijavu. "Uloga dobre lokalne samouprave bi bila i da se brine o tim kategorijama stanovništva iskazujući na taj način socijalnu osjetljivost", istaknuo je Šustar. Hrvatski će laburisti zato u sjedištu svoje stranke u Rijeci organizirati pravnu i ekonomsku savjetodavnu pomoć umirovljenicima koji moraju predati poreznu prijavu. Šustar je istaknuo i problem porezne diskriminacije koji proistječe iz izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak. Povratnici iz inozemstva, i to iz zemalja s kojima Hrvatska nema potpisane bilateralne sporazume, kao što su SAD, nakon dolaska u Hrvatsku su dvostruko oporezovani, istaknuo je kandidat laburista za gradonačelnika i dodao kako se to, među ostalima, odnosi na vrsne znanstvenike koji svoju karijeru žele nastaviti u Hrvatskoj. Na novinarsko pitanje da komentira predizbornu kampanju kandidata SDP-a za još jedan gradonačelnički mandat Vojka Obersnela, u kojoj Obersnel govori o strategiji razvoja Rijeke do 2020. godine, Šustar je ocijenio da je "najava izrade strategije zakašnjela".

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv Danijela Ercegovca (31) iz Matulja zbog dva kažnjiva djela nanošenja teških ozljeda od kojih je jedna osoba umrla, izvijestilo je državno odvjetništvo. Tereti ga se da je 18. prosinca 2012. u noćnom klubu u Jušićima, sjeverozapadno od Rijeke, šakom udarao dvije osobe. Jedna je osoba umrla, a druga je teško ozlijeđena, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo. Predloženo je da se optuženik zadrži u istražnom zatvoru kako bi ga se spriječilo da ponovi kažnjivo djelo. Noću 18. prosinca u klubu "Bačvica" u Jušićima u izgredu je ubijen Mijo Gogić (55). Kad je došla na to mjesto, policija je pronašla mrtvog Gogića, a u automobilu ispred kafića drugi teško ozlijeđeni Kristijan Sredojević bio je bez svijesti. Utvrđeno je da je Gogić od udarca pao i poginuo. Policija je intenzivno radila kako bi utvrdila što se te noći dogodilo, a nakon dva dana na hrvatsko-slovenskoj granici na ulasku u zemlju predao se osumnjičeni Danijel Ercegovac.

SPLIT - Splitska policija otkrila je 56-godišnjakinju koja je na svojem računalu otvorila lažni profil pod imenom druge osobe te na njemu iznijela neistinite podatke iz osobnoga i obiteljskog života djeteta oštećene 43-godišnjakinje, zbog čega će protiv nje biti podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu. Policija je dovršila kriminalističku istragu nad 56-godišnjakinjom osumnjičenom da se 30. siječnja u svojemu stanu na području Splita računalom spojila na internet i stranice društvene mreže. Otvorila je lažni profil pod imenom druge osobe u kojem je objavila njezine osobne podatke i fotografije. Iznijela je neistinite podatke iz osobnoga i obiteljskog života djeteta 43-godišnjakinje i otkrila njegov identitet, navodi se u policijskom izvješću. Protiv nje policija će mjerodavnome državnom odvjetništvu podnijeti kaznu prijavu zbog nedopuštene uporabe osobnih podataka i povrede privatnosti djeteta, stoji u izvješću.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙