FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba: Vlada nastavlja političko kadroviranje u državnoj upravi

Autor: trub
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Saborska oporba optužila je danas Vladu da izmjene Zakona o državnim službenicima predlaže kao nastavak uhljebljivanja političkih kadrova u državnoj upravi, što su iz SDP-a odbacili, te poručili kako je HDZ to kako zapošljava pokazao kada je fiktivno u stranci zaposlio Radu Buljubašića, koji je plaću dobivao u HEP-u.

Davorin Mlakar (HDZ) Vladi je zamjerio da Zakon o državnim službenicima mijenja treći put u godinu dana, što je, smatra, potvrda nastavka polititičkog kadroviranja bez kriterija.

"Možda to slijedi neku ideju da se za desetu izmjenu u godinu dana dobije zlatni sat ili neka druga nagrada", poručio je Mlakar, prozivajući Vladu da nastavlja narušavati sustav državne i javne uprave.

Istaknuo je kako Vlada ovim zakonskim prijedlogom "političke poslušnike" koje je zaposlila u državnoj upravi sada želi i dodatno zaštititi, osiguravajući im da će nakon prestanka mandata aktualnog ministra ili predsjednika biti raspoređeni na radnim mjestima u institucijama u kojima sada rade.

"Nameće se zaključak da Vlada misli da Ured Predsjednika ne funkcionira dobro", poručio je Mlakar, pozivajući Vladu da, ako ne misli da je Ured Predsjednika "u rasulu", barem povuče hitnost postupka s predloženih izmjena.

Hitnosti postupka usprotivili su se i Hrvatski laburisti, u ime kojih je Zlatko Tušak vladajuće također prozvao zbog učestalih izmjena zakona.

"Donosimo zakone kojima ćemo lakše provoditi stranačko kadroviranje ili politički nepotizam", poručio je, naglasivši kako takva praksa stvara pravnu nesigurnost.

"To pokazuje da je ova vlast dezorijentirana te nije u stanju pripremiti zakon i dostaviti u redovnu proceduru“, poručio je Tušak.

Iste prozivke vladajućima je uputila i Ruža Tomašić, zastupnica HSP-a dr. Ante Starčević. "Imamo inflaciju državnih službenika, a vi želite uvoditi nove i to bez javnog natječaja", poručila je.

Oporbene prigovore je u ime SDP-a odbacio Nenad Stazić, napominjući kako je Vlada zadnjim zakonskim izmjenama odredila da u urede minstara te predsjednika i potpredsjednika Vlade i Sabora mogu biti dovedeni službenici bez javnog natječaja te na tim mjestima ostati do kraja mandata tih dužnosnika.

"A kako je bilo do tada, za vrijeme HDZ-a? Primljeni su s ceste ljudi bez natječaja, a onda je njihov status petrificiran odmah. I kada je ministar otišao, oni nisu odlazili s njim, nego su ostajali u sustavu", kazao je, dodavši da su se kroz Klub HDZ-a u Sabor dovodili brojni službenici bez natječaja, koji su i ostali u sustavu.

Upravo zbog onih koji već imaju službenički status, pa, istaknuo je Stazić, i onih koje je dovodio HDZ, Vlada predlaže nove izmjene, kako se ne bi dogodilo da svoj službenički status i radni odnos izgube zbog kraja mandata spomenutih dužnosnika.

"Gospodo moja draga, kako vam nije neugodno optuživati ovu vladu nakon krimena Buljubašića. Pa čovjek vam je u stranci radio, a plaću primao u javnom poduzeću. To ste napravili namjerno, znali ste svi gdje prima plaću i svi ste ga gledali u stranci kako radi. I sada vi nekome prigovarate zato što želi zaštititi službenike, pa i one koje ste vi doveli bez natječaja, ali su sada službenici", poručio je HDZ-ovcima.

"Vi ste poznati pisac satire i možda je vrijeme da napišete i pokoju novu satiru o tome kako je kovan državni ustroj u vašem mandatu", odgovorio je Staziću HDZ-ov zastupnik Josip Borić, dodavši kako bi kroz formu satire bilo štošta za poručiti hrvatskoj javnosti.

"Satira bi se mogla napisati o onima koji ne razumiju jedan običan zakon i ispali bi jako smiješni", uzvratio mu je Stazić.

Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan je, predstavljajući zakonske izmjene, rekao kako se primjenom predloženog instituta otvara pravo državnim službenicima da se po okončanju mandata vrate na radna mjesta jednake složenosti u tijelu iz kojeg su premješteni.

(Hina) xkt/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙