FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi oslabili, promet splasnuo

Autor: scvi
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Ponajviše pod pritiskom negativnih kretanja na inozemnim burzama, danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi oslabili, a splasnuo je i obujam trgovanja.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,27 posto, na 1.925 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.078 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,6 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna manje nego i jučer u ovo doba.

„Ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja ina inozemnim burzama, danas su Crobexi u minusu, a i obujam trgovanja je splasnuo u odnosu na jučer. Najveći promet, od svega pola milijuna kuna, bilježi dionica Končar Elektroindustrije“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom Končar Elektroindustrije do podneva je ostvareno otprilike 550.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,88 postom na 734 kune.

U većem fokusu investitora je i dionica Leda. Cijena joj je ojačala 0,25 posto, na 8.000 kuna, uz promet od 416.000 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveće dobitnice su dionice Dalekovoda, čija je cijena porasla 6,38 posto, te Ingre, 5,53 posto,

Među većim gubitnicama, pak, dionice su Valamar Adrije, čija je cijena potonula 3,7 posto, potom Vupika, 2,2 posto i AD Plastika, 1,5 posto.

Na inozemnim burzama cijene su dionica jutros su oštro pale, jer je ulagače obeshrabrila mogućnost da bi američka središnja banka mogla smanjiti ili sasvim ukinuti program kupnje obveznica, a što se dalo iščitati iz jučer objavljene zabilješke s posljednjeg sastanka Feda. Ujedno, razočarao je i najnoviji indeks PMI industrijske aktivnosti u eurozoni.

Na europskim burzama trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX na gubitku između 1,70 i 1,97 posto.

Ni iz domaće makroekonomske sfere nema pozitivnih vijesti.

U Hrvatskoj je u siječnju, prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti dosegnula 21,9 posto, najvišu razinu od srpnja 2002. godine, kada je iznosila 22 posto.

To je u skladu s procjenama pet makroekonomista u anketi Hine, koji su očekivali da će stopa nezaposlenosti iznositi između 21,8 i 22 posto.

Posljedica je to dugogodišnje recesije, stečaja ili restrukturiranja mnogih tvrtki, ali i strukturnih problema, odnosno neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, navode analitičari u anketi Hine.

Državni zavod za statistiku danas je objavio i da je u siječnju inflacija u Hrvatskoj dosegnula 5,2 posto na godišnjoj razini.

Premda visoka, to je nešto niža stopa inflacije nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da su u siječnju potrošačke cijene porasle za 5,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 4,8 do 5,9 posto.

Ipak, to predstavlja ubrzanje inflacije, s obzirom da je mjesec dana prije iznosila 4,7 posto na godišnjoj razini, što je posljedica ukidanja nulte stope PDV-a početkom godine i rasta cijena energenata. Ujedno, inflacija od 5,2 posto najviša je od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,9 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙