FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija u siječnju znatno iznad 5 posto?

Autor: neba
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o cijenama na malo u siječnju, a zbog ukidanja nulte stope PDV-a i rasta cijena energenata, procjenjuje se da će se stopa inflacije, po prvi puta nakon četiri godine, znatnije probiti iznad razine od 5 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u siječnju potrošačke cijene porasle za 5,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od 4,8 do 5,9 posto.

Bila bi to najviša stopa inflacije od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,9 posto.

Na rast cijena na malo na godišnjoj razini najviše bi moglo utjecati povećanje cijena energenata i hrane.

„Za očekivati je znatniji rast potrošačkih cijena, ponajviše zbog ukidanja nulte stope PDV-a te rasta administrativno utvrđenih cijena (grijanja), kao i naftnih derivata. Na intenzitet inflatornih pritiska zasigurno će utjecati i niža prošlogodišnja baza jer je prosječni rast cijena u prvom lanjskom tromjesečju iznosio svega 1,5 posto“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Zbog usklađivanja s direktivama EU-a, početkom godine ukinuta je nulta stopa PDV-a, pa se na proizvode koji su se dotad oporezivali po toj stopi, među ostalim, na kruh, mlijeko i lijekove, naplaćuje PDV od 5 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙