FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 21. veljače

Autor: spar
ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 21. veljače:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je Prijedlog odluke o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva Brodograđevna industrija Split d.d. iz portfelja Republike Hrvatske, odnosno odluka o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskoj tvrtki DIV nakon što je Europska komisija odobrila novi plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta. Ugovor bi se, prema najavama, trebao potpisati 28. veljače. Privatizacija Brodograđevne industrije Split jedna je od zadaća koje je Europska komisija identificirala u svom izvješću o monitoringu u listopadu prošle godine i koju Hrvatska treba ispuniti prije ulaska u EU-u. Pred Vladom je i više nacrta prijedloga zakona kojima se nacionalnog zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije među kojima je i prijedlog zakona o osnivanju Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu čime bi se osigurala organizacijska, funkcionalna i financijska neovisnost tijela za istraživanje.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Saborski zastupnici s radom nastavljaju raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja s Konačnim prijedlogom zakona kojim se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na kojoj će se predstaviti Prijedlog zakona o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine. Na konferenciji će govoriti predsjednik HSU-a Silvano Hrelja (11 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor. Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Gradski zastupnici bi trebali raspraviti 67 točaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba, konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Muellerovog brega, prijedlog odluke o dopuni odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu. Na dnevnom redu je, uz ostalo, prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja i prijedlog odluke o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja te prijedlog odluke o izmjenama odluke o autotaksi prijevozu. Gradska skupština bi trebala imenovati i nekoliko ravnatelja gradskih kulturnih ustanova među kojima su kazališta Komedija i Kerempuh (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje će u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika predstaviti svojih novih 10 izdanja: Školski rječnik hrvatskoga jezika, Ante Barbić: Rječnik Pitava i Zavale, Georg Holzer: Glasovni razvoj hrvatskoga jezika, Antun Halonja, Milica Mihaljević: Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja, Jakov Mikalja: Blago jezika slovinskoga (1649./1651.), Barbara Kovačević: Hrvatski frazemi od glave do pete, Amir Kapetanović (ur.): Poj željno! Iskazivanje i poimanje emocija u hrvatskoj pisanoj kulturi srednjega i ranoga novoga vijeka, Ignac Kristijanović: Gramatika horvatskoga narječja, Marijana Horvat, Ermina Ramadanović: Jezikoslovni priručnik Blaža Tadijanovića Svašta po malo...Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, br. 37, sv. 1 i 2 (12 sati, Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/I).

ZAGREB - Hrvatski PEN centar priređuje razgovor u povodu Međunarodnog dana materinskoga jezika. Tim se razgovorom pridružuju inicijativi Odbora za prevođenje i lingvistička prava Međunarodnoga PEN-a, a sa željom da još jednom razmotre položaj hrvatskoga jezika i drugih materinskih jezika državljana Hrvatske u kontekstu europskih integracija i globalizacije ali i na razini osobnih iskustava. Razgovor će započeti Vjera Balen-Heidl, Giga Gračan, Iva Grgić Maroević i Ingrid Šafranek (12 sati, Vila Arko, Basaričekova 24).

SPLIT - Postulatura za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca i hrvatska udruga "Benedikt" predstavit će knjigu "Blaženi Alojzije Stepinac. Propovijedi o deset zapovijedi Božjih". O knjizi će govoriti dr. sc. Eduard Punda, vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i promicatelj postupka za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja. Predstavljanje će biti popraćeno čitanjem odlomaka iz knjige i pjesmom. Knjigu je priredio mons. Juraj Batelja (19,30 sati, dvorana Nadbiskupskog sjemeništa).

ZAGREB - Predstavljanje biblioteke Glasa Koncila "Hrvatska katolička baština 20. stoljeća" i knjige Smiljane Rendić "Katolički identitet i hrvatski preporod", najnovije u toj biblioteci. O knjizi će govoriti Vladimir Lončarević, urednik biblioteke, Zdravko Gavran, član uredništva, te Vlado Čutura, priređivač knjige, a predstavljanje će moderirati Stjepan Šešelj, nakladnik i glavni urednik "Hrvatskog slova"(19 sati, dvorana Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova, Hrvatske bratske zajednice 4).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

Telefon: 01-48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙