FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisak: Kardinal Mahony možda neće biti na konklavama

Autor: rtom
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina/AFP) - Kardinal Roger Mahony, bivši nadbiskup Los Angelesa optužen za prikrivanje svećenika pedofila, možda će biti zamoljen da ne dolazi u Rim na konklave koje će birati idućeg papu, ocijenio je talijanski kardinal Velasio De Paolis u razgovoru za dnevnik La Repubblica.

Papa Benedikt XVI. najavio je da će njegovo odreknuće stupiti na snagu 28. veljače, a u prvoj polovici ožujka konklave trebaju izabrati njegova nasljednika.

"Moguće je da Mahonyju savjetuju neka ne dolazi, no to može biti samo privatna intervencija nekog snažnog autoriteta", ocijenio je kardinal De Paolis, stručnjak za kanonsko pravo.

"Uobičajena je praksa uvjeravanje. Više od toga ne može se učiniti" kako bi se eventualno nekoga nagovorilo da ne dođe glasovati, rekao je De Paolis.

Kardinal koji je ujedno i pravnik objasnio je da je situacija "zbunjujuća" jer se "propisi moraju poštovati", a kardinal Mahony ima "pravo-obvezu sudjelovati i glasovati na idućoj konklavi" i zaključio da će u konačnici Mahony "po svojoj savjesti odlučiti hoće li doći ili ne".

Bivši nadbiskup, koji je na toj dužnosti bio do 2011., optužen je za prikrivanje više desetaka svećenika optuženih za pedofiliju 80-ih godina.

Savez američkih katolika zadnjih je dana organizirao potpisivanje peticije kojom se protivi mogućnosti da Mahony sudjeluje na konklavama.

Godine 2007., nadbiskupija Los Angelesa, kojom je tada upravljao kardinal Mahony, pristala je isplatiti 660 milijuna dolara za 500 navodnih žrtava. Prema sporazumu dužna je objaviti javnosti dosjee svećenika optuženih za zlostavljanje djece.

Ti dokumenti objavljeni u tisku sadrže i tajnu prepisku između Rogera Mahonyja i visokog savjetnika koji su razmatrali kojim sredstvima spriječiti da svećenici pedofili padnu u ruke policije.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙