FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: 48. hrvatski simpozij agronoma

Autor: hspa
DUBROVNIK, 18. veljače 2013. (Hina) - Oko 500 sudionika iz 33 zemlje okupilo se danas u Dubrovniku na 48. hrvatskom i 8. međunarodnom simpoziju agronoma koji traje do 22. veljače.

Osnovni cilj simpozija je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja domaćih i inozemnih stručnjaka te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju.

Jedan od sudionika skupa akademik Frane Tomić naglasio je kako se od 1993. godine godišnji deficit u proizvodnji kretao od 800 milijuna do više od milijarde dolara te kako danas ne obrađujemo 30 posto obradivih površina. Upozorio je kako je jedan od glavnih prioriteta kojeg mora riješiti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu okrupnjavanje parcela te stavljanje u funkciju 800 tisuća hektara površina.

Novi zakon ima dvije dobre odrednice, jedno je što se državno zemljište ne može prodavati, a druga je što se i poljoprivredno zemljište mora obrađivati, rečeno je.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner kazala je kako je u novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu jedan od kriterija dodjele poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu upravo struka i obrazovanje.

Ovaj skup ima cilje uspostaviti bolju suradnju znanstvenika, znanstvenih ustanova i stručnjaka kako iz poljoprivrede tako industrije, trgovine i srodnih djelatnosti.

(Hina) xddub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙