FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 17. veljače 2013. (Hina) - Donosimo važnije vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je posljedica političkoga kadroviranja u državnim tvrtkama i sustavima povećanje broja nezaposlenih, pad gospodarske aktivnosti te posvemašnje siromašenje hrvatskoga društva. Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako su prošle godine svi direktori velikih državnih tvrtki i sustava imenovani isključivo po stranačkoj liniji te da nitko nije dobio posao na ključnim mjestima a da nema stranačku iskaznicu SDP-a, HNS-a ili neke druge stranke vladajuće koalicije. Ocijenio je kako su svi prošlogodišnji gospodarski parametri negativni jer se "partijski kadroviralo i jer su nedostajale bilo kakve investicije, kojih neće biti ni ove godine". Dodao je kako HSP ne želi sudjelovati u onome što predvode političke opcije koje su na državnoj razini stvorile situaciju da je bez stranačke iskaznice nemoguće dobiti posao, neovisno radi li se o bivšoj HDZ-ovoj ili današnjoj SDP-ovoj vladi. Srb je ustvrdio kako stranka raspolaže informacijama da će u Vukovaru u srijedu početi postavljanje ćiriličnih natpisa. Stoga, rekao je, HSP još jednom želi upozoriti na "vrhunac političkog licemjerja" jer su stranke, koje su svojedobno bile u koaliciji s SDSS-om, na državnoj, pa i lokalnim razinama, usvojile temeljne dokumente, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Statut grada Vukovara, kojim su omogućile uvođenje dvojezičnosti i ćiriličnog pisma u Vukovaru. "Sada isti ti, koji su se izborili i stvorili uvjete za to, tvrde da su protiv toga", istaknuo je Srb.

OSIJEK - Kandidat Hrvatskih laburista (HL) za osječkoga gradonačelnika Jaroslav Pecnik izjavio je danas da ni prije ni poslije izbora, bez obzira na rezultate, Laburisti neće sklapati nikakve koalicije, saveze ili sporazume s HDSSB-om. Pozvao je čelnike oporbenih stranaka i njihove gradonačelničke kandidate da se pred javnoću također obvežu da neće koalirati s HDSSB-om, ni prije ni poslije izbora. To bi konačno trebalo shvatiti i u Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS), koja i danas u gradu obnaša vlast u koaliciji s HDSSB-om, a istodobno glumi oporbu, jer je formirala predizbornu koaliciju s SDP-om i HSU-om, kazao je Pecnik. Na konferenciji za novinare Pecnik je ustvrdio da su HDSSB i njihovi čelnici glavni promotori materijalne i duhovne devastacije grada i da su odgovorni za gospodarsku stagnaciju i političku izolaciju regije.

SISAK - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra da je mladima u dobi od 16 godina nužno dati pravo glasa na lokalnim izborima, rekla je saborska zastupnica i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja Koenig danas na tribini Mladih HNS-a u Sisku. "To je način da se mladi što prije i što aktivnije uključe u postupak izbora. Također je nužno da se već na izborima za stotinjak dana mladi što brojnije kandidiraju na listama", rekla je Koenig, aktualizirajući stari prijedlog narodnjaka da se snizi dobna granica za pravo glasa. Na današnjoj tribini kojom je počela turneja Mladih HNS-a po pet hrvatskih regija, predsjednik mladih narodnjaka Zvonimir Klobučar govorio je o uvjetima pod kojima mladi mogu postati korisnici POS-ovih stanova. Mlade je također obavijestio i o mogućnostima POS-ove izgradnje kuća ili nabavke građevnog materijala.

ZAGREB - Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas su pozvali vlasnike dnevnog lista "21. stoljeće" da nakon konačne odluke o njegovu gašenju isplate novinarima plaće i honorare koje su zaradili. "List u dva i pol mjeseca izlaženja nije kvalitetom ispunio očekivanja, a posljedice su mučne ponajprije za novinare koji gube posao, a usto još i zdvajaju kako će naplatiti neisplaćena potraživanja", ističu iz HND-a navodeći da je u "21. stoljeću" bilo stalno zaposleno 49 novinara i drugih medijskih djelatnika te 30-ak stalnih honoraraca. U priopćenju HND izražava i žaljenje zbog neuspjeha cijelog projekta, ali ocjenjuje da je očigledno bio loše pripremljen. "S obzirom na generirana milijunska dugovanja prema tiskari, dobavljačima i novinarima, jasno je da je projekt bio loše pripremljen i da nisu dobro procijenjene potrebe medijskog tržišta. Bojimo se da bi taj neuspjeh mogao na dulje vrijeme obeshrabriti moguće buduće medijske investitore", navodi HND.

ZAGREB - U Zagrebu je velik broj zgrada tzv. 'limenki' izgrađenih početkom 60-ih godina prošlog stoljeća koje su energetski izrazito neučinkovite jer kroz ovojnice i prozore propuštaju toplinu, pa je stoga nedavno pokrenut pilot-projekt kako bi se istražila optimalna rješenja za njihovu rekonstrukciju. "Za pilot projekt odabrana je 'limenka' na adresi Remetinečki gaj 21 na kojoj je obavljeno termovizijsko snimanje te su uočeni veliki gubici topline kroz fasadu i vanjsku stolariju zgrade", rekao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras. Pilot-projekt uključuje analizu postojećeg stanja, idejno rješenje energetske obnove, studiju isplativosti i moguće modele financiranja. O velikom interesu građana za taj projekt svjedoči nedavno održana tribina u punoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb u Remetinečkom gaju gdje je o mogućnostima energetske obnove zgrada govorio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Ljubomir Miščević. Slične tribine održat će se i u drugim zagrebačkim četvrtima gdje su izgrađene zgrade tzv. 'limenke': u Zapruđu, Folnegovićevom naselju i na Borongaju.

OSIJEK - Vozač i njegov suputnik smrtno su stradali u prometnoj nesreći koja se kasno sinoć dogodila u Tomašancima kod Đakova, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Očevidom je utvrđeno da je do nesreće došlo kad je 29-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad automobilom i sletio s ceste. Pritom su poginuli on i njegov 36-godišnji suputnik. Obojica poginulih u automobilu đakovačkih registarskih oznaka su s područja Drenja. Nesreća se dogodila oko 23,30 sati, izvijestila je policija.

ZAGREB - Na željezničkoj postaji Novoselić vlak je naletio na žensku osobu koja je na mjestu poginula, izvijestila je ivanićgradska policija. Nesreća se dogodila u 8,58 sati. Promet je prekinut. Vlak je vozio ne relaciji Savski Marof - Šid, kaže se u policijskom priopćenju.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙