FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska signalizira reviziju ciljane stope rasta u 2013., ne planira dodatne mjere štednje

Autor: mpuk
PARIZ, 15. veljače 2013. (Hina/AFP) - Francuska se sprema revidirati naniže ciljanu prognozu rasta za 2013. godinu, signalizirao je francuski ministar financija Pierre Moscovici, otklonivši istodobno mogućnost dodatnih mjera štednje radi smanjenja prekomjernog proračunskog deficita.

Gospodarstvo se u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjilo za 0,3 posto a u cijeloj je 2012. stagniralo, pokazali su u četvrtak podaci statističkog instituta INSEE. U 2011. gospodarstvo je poraslo 1,7 posto.

Ministar financija priznao je jučer da će vlada morati preispitati važeću prognozu rasta za ovu godinu od 0,8 posto.

"Napominjemo da brojka za 2012. nije dobra, negdje je oko nule, a znamo i da ćemo morati preispitati prognozu rasta u 2013.", rekao je Moscovici u četvrtak u razgovoru za kanal France 2.

Upitan znači li to da će vlada morati uvesti dodatne mjere štednje kako bi ispunila obveze prema Europskoj uniji i smanjila proračunski manjak na 3,0 posto BDP-a, rekao je da Pariz već poduzima "ozbiljne" mjere kako bi korigirao deficit.

Otklonio je ipak mogućnost dodatnih mjera štednje. „Ne želim osuditi zemlju na recesiju", rekao je. "Mislim da ne smijemo uvoditi dodatne mjere štednje uz poteškoće koje imamo danas".

Natuknuo je pritom da bi Europska unija mogla produljiti rok Francuskoj za spuštanje deficita na maksimalno dopuštenih tri posto. "Ako se rast neočekivano pogorša, zemlja može iskoristiti mogućnost odgode roka za korekciju prekomjernog deficita, pod uvjetom da je prema dogovoru poduzela sve nužne proračunske mjere", kazao je francuski ministar.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙