FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija protiv krivotvorina i piratstva se nastavlja

Autor: sobr
ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Pojava krivotvorina i piratskih proizvoda problem je s kojim je suočeno i hrvatsko tržište, a kako bi se upozorilo na to i na važnost zaštite intelektualnog vlasništva u subotu će se u Zagrebu ponovo održati edukativna akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" na kojoj će biti i predstavnici Državnog inspektorata (DI) koje je lani privremeno oduzelo robu vrijednu gotovo 2,8 milijuna kuna.

Državni inspektori proveli su 10.105 kontrola u području prava intelektualnog vlasništva u kojima su utvrdili 743 prekršaja. Protiv prekršitelja su podnijeli 640 optužnih prijedloga te izdali 103 novčane kazne u ukupnom iznosu od gotovo 700 tisuća kuna.

Najčešći oblik kršenja prava intelektualnog vlasništva je promet proizvoda označenih zaštićenim znakom-žigom bez odobrenja nositelja prava na žig, odnosno krivotvorina, te promet i umnožavanje glazbe, filmova i računalnih programa bez odobrenja autora i nositelja srodnih prava (pirata).

U području industrijskog vlasništva, u 193 kontrole utvrđeno je neovlašteno korištenje žiga na proizvodima i to pretežno na dodacima odjeći i odjeći, obući, kožnoj galanteriji i igračkama.

U 55 kontrola primjene odredbi Zakona o industrijskom dizajnu u 16 slučajeva utvrđena je povreda propisa, a u području zaštite autorskog prava i srodnih prava DI je proveo 8284 nadzora pri čemu su povrede utvrđene u 534 slučaja.

Akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" do sada je održana u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a domaćin ponovnog zagrebačkog druženja biti će trgovački centar City Center One East sutra od 10 do 21 sat. Riječ je o zajedničkoj akciji državnih tijela i brojnih udruga koje su zainteresirane za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, a svrha je informirati javnost o učincima krivotvorenja i piratstva na gospodarstvo, ali i na zdravlje i sigurnost građana, te podići razinu svijesti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙