FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatska ima građevinskog područja za oko 6,5 milijuna stanovnika, poručila je danas ministrica prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, predstavljajući u Saboru Izvješće o stanju u prostoru u RH od 2008. do 2012. godine. Ministrica je kazala kako je u 2005. i 2006. godini 3,6 posto državnog teritorija bilo fizički izgrađeno objektima, šume i šumske zemljište činili su 47 posto površine, 11,2 posto činile su neobrađene poljoprivredne površine u državnom vlasništvu, u privatnom 31,8 posto, obrađenih je bilo 4,5 posto državnog poljoprivrednog zemljišta, dok su 1,6 posto činile vodne površine. U ovom trenutku planiranih građevinskih područja za razvoj čini 6,74 posto teritorija RH (tamo se mogu razvijati naselja). Izgrađeno građevinsko područje čini 4,68 posto teritorija, a kada se to pretoči u broj stanovnika koji na tom području može živjeti, Mrak Taritaš naglašava kako Hrvatska ima građevinskog područja za 6,5 milijuna stanovnika. Prema prostornim planovima, u Hrvatskoj je u ovom času 100 tisuća hektara zemljišta namijenjeno za gospodarske zone, no podaci govore kako glavnina tog zemljišta nije iskorištena za gospodarsku aktivnost. Hrvatska je teritorijalno podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, 556 općina i gradova, a kada se govori o korištenju prostora u ovom trenutku ima 6755 naselja. Prema popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 4,28 milijuna stanovnika, što pokazuje, istaknula je ministrica, pad za više od 150 tisuća osoba zadnjih deset godina. O izvješću raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić usprotivio se danas najavljenim izmjenama Zakona o kazalištima, ocijenivši da bi predloženi način izbora intendanta zagrebačkog HNK mogao ugroziti financiranje te ustanove iz gradskog proračuna. Ministarstvo kulture u javnu je raspravu pustilo prijedlog izmjena tog zakona, u kojem predviđa da intendanta HNK u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture, bez utjecaja gradskih vlasti, te da ista osoba može biti imenovana na tu dužnost u najviše dva mandata. "Taj je prijedlog opasan jer može ugroziti drugi stup financiranja HNK, s obzirom na to da je riječ o više od 40 milijuna gradskih kuna", ustvrdio je Mesić na konferenciji za novinare u Saboru. Upozorio je da će Ministarstvo tih 40 milijuna kuna morati naći u vlastitom proračunskom razdjelu, što "baca novo svjetlo na najavu ukidanja dodataka na plaće, čime se želi udariti na one koji su dali najviše kulturi i kulturnim institucijama". Zabrinjavajućom smatra i činjenicu da je Ministarstvo u proteklih godinu dana predložilo izmjene niza zakona, iako je na početku mandata najavljivalo da će predlagati nove zakone, i to na temelju strategija. "Zabrinjavajuće je to što Ministarstvo već po tko zna koji put predlaže zakon koji za cilj ima samo brzinsku izmjenu pojedinih članaka, a ne sistemske izmjene. Oni koji kulturu trebaju stvarati zbog toga će biti dodatno financijski zakinuti", rekao je Mesić. Osvrnuo se i na izjave minstrice Andreje Zlatar Violić o neprimjereno visokim troškovima reprezentacije u zagrebačkom HNK, najavivši da će joj kao zastupnik postaviti pitanje troškova reprezentacije u samom Ministarstvu.

KRAPINA - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Zagorska stranka (ZS) i Hrvatska stranka zelenih (HSZ)-Eko savez izlaze zajedno na skorašnje lokalne izbore s listom za Županijsku skupštinu Krapinsko-zagorske županije, a Žarko Tušek, predsjednik županijskog HDZ-a, je zajednički kandidat za župana. Koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu te tri stranke potpisan je danas u Krapini. Uz Tušeka koalicijski sporazum potpisali su Miljenko Jerneić iz Zagorske stranke i Robert Špoljar iz Hrvatske stranke zelenih-Eko saveza. "U proteklih 12 godina interesna skupina upravljala je ovom županijom. Došlo je vrijeme da preuzmemo odgovornost za vođenje i razvoj Krapinsko-zagorske županije jer postojeća politička garnitura ima samo jedan cilj, a to je ostanak na vlasti samo radi svojih osobnih interesa", izjavio je kandidat za župana koalicije HDZ-ZS-HSZ-Eko savez, ŽarkoTušek. Najavio je da će u kampanji doći do svakog stanovnika Krapinsko-zagorske županija kako bi poručio svim biračima da se županijom može upravljati bolje. "Vraćamo se na poziciju koju je ostvario prvi krapinsko-zagorski župan Franjo Kajfež, koji je vodio ovu županiju u interesu Zagoraca, bez klijentelizma i zadovoljavanja osobnih interes", rekao je Tušek.

ZAGREB - Interes za prikupljenje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja je dobar te je dosad prikupljeno 40 tisuća potpisa, ali u Zagrebu postoje problemi oko dobivanja štandova, rečeno je danas na konferenciji za novinare organizatora akcije - građanske inicijative "Referendumski ustanak". Prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama (GMO), poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske započelo je 13. veljače, a potpisi se prikupljaju u 47 hrvatskih gradova na više od sto lokacija. "Dosad je prikupljeno oko 40 tisuća potpisa i sva četiri pitanja potpisuju se gotovo istim intenzitetom", kazao je koordinator štanda Referendumskog ustanka na Trgu bana Josipa Jelačića Dubravko Krčmarek, ocijenivši da je interes dobar i da ljudi žele dati potporu. Napomenuo je da Grad Zagreb traži 20 tisuća kuna za štandove, a da su se ranije za slične akcije štandove davali besplatno. Najavio je da će se danas akcija početi provoditi u još deset gradova u kojima koji je bilo problema oko dobivanja dozvola.

SLAVONSKI BROD - Jedna je osoba poginula u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 5,40 sati na južnom traku autoceste A3 kod Babine Grede, izvijestila je brodsko-posavska Policijska uprava. Prema prvim informacijama policije došlo je do naleta teretnog automobila na dvije osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala na mjestu nesreće, dok je druga prevezena u bolnicu u Vinkovce. U tijeku je očevida o uzrocima i okolnostima prometne nesreće. Promet se odvija preticajnom trakom.

ZAGREB - Dvojica maskiranih razbojnika opljačkala su jutros poštu u zagrebačkoj ulici Donje Svetice, doznaje se u policiji. Nepoznati razbojnici naoružani vatrenim oružjem upali su oko 9,20 sati u poštu u Donjim Sveticama na broju 42 i zaprijetili dvjema zaposlenicama da im predaju novac, nakon čega su pobjegli. U pljački nitko nije ozlijeđen. Policija je pokrenula potragu.

VINKOVCI - Zrakoplovna bomba teška 250 kilograma, pronađena tijekom razminiranja minsko sumnjivih površina na poljoprivrednom dobru Henrikovci kod Vinkovaca, potječe iz Domovinskog rasta, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija. Riječ je o području koje je tijekom Domovinskog rata bilo crta razdvajanja i pod čestim napadima zrakoplovstva jugovojske. Bombu su jučer pronašli pirotehničari zagrebačke tvrtke Rumital, na dubini od 1,5 metara. Budući je područje na kojem je bomba pronađena minski sumnjivo, njeno deaktiviranje obavit će se kada se za to ispune sigurnosni uvjeti, navodi vukovarsko-srijemska policija. Riječ je o zrakoplovnoj bombi FAB M-79, koja se prema potdacima iz stručne literature ubraja u "zrakoplovne bombe osnovne namjene i služi za uništavanje objekata protivnika djelovanjem eksplozije, udara ili vatre".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙