FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić aktivistima: zagovaram "regionalni pristup" za spalionicu

Autor: mbuj
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Tridesetak aktivista ispred zagrebačke Gradske uprave danas je tražilo da gradska vlast odustane od gradnje spalionice otpada u Resniku, a obratio im se gradonačelnik Milan Bandić te poručio kako Zagreb treba izgraditi centar za gospodarenje otpadom dok bi spalionicu, ako se donese odluka, trebalo graditi u regiji, dogovorom tri, četiri županije i Grada Zagreba.

Aktivisti udruge Zelena akcija i Udruge za zaštitu okoliša – Resnik (UZOR) ispred Gradske uprave tražili su odbacivanje prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji je upućen u javnu raspravu, a koji, ističu, pogrešnim mjerama predviđa gradnju skupe i štetne spalionice otpada u Resniku, umjesto uvođenja sustava gospodarenja otpadom temeljenog na smanjenju njegova nastanka i recikliranju.

Postavili su maketu spalionice otpada s dimnjakom, a ispred nje aktivisti s plinskim maskama na licu držali su transparent na kojemu je pisalo "Spalionica - NE! Reciklaža - DA!". Istaknuli su i transparente na kojima je pisalo "Zaštitite svoju djecu" i "Ne! spalionici odlagalištu pepela".

Gradonačelnik Bandić rekao je da zagovara gradnju centra za gospodarenja otpadom u Zagrebu, na lokaciji koja bi se dogovorila konsenzusom struke i građana, a u kojem bi se obavljala reciklaža, odnosno mehaničko-biološka obrada otpada (MBO).

Za ostatak otpada (25 posto) potrebno je, smatra, "dogovoriti u regiji gdje i što s njime". "Jedna je varijanta da se on stavlja u stare bušotine, a druga je varijanta termička obrada (spalionica). Koja će opcija pobijediti to treba vidjeti s resornim ministarstvom, ali zagovaram regionalni pristup, da spalionica ne bude u Zagrebu nego u regiji od milijun i pol ljudi", rekao je Bandić dodajući kako pod tim smatra tri, četiri županije i Grad Zagreb, "kao što to rade europske države i veliki europski gradovi". "To je jedino realno", ustvrdio je.

Također, u vezi izgradnje odlagališta otpada na lokacijama u Dumovcu i Novačici, Bandić je kazao da on takav prijedlog neće uputiti u Gradsku skupštinu te poručio da ljudi mogu mirno spavati i da se ništa neće raditi bez suglasja s građanima.

Reagirajući na Bandićeve riječi, predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić novinarima je rekao kako zagrebački gradonačelnik, s obzirom da se bliže izbori, sada više ne zagovara gradnju spalionice u Resniku, već predlaže njenu gradnju na području druge županije, za koje, ističe, Bandić nije odgovoran. Napomenuo je pritom da je Zelena akcija u proteklih 10 godina Gradu Zagrebu uputila niz prijedloga za alternativno rješenje problema otpada, ali je Grad na čelu s gradonačelnikom Bandićem ignorirao sva ta rješenja.

Stipica Maras iz UZOR-a rekao je da prosvjeduju zbog straha za djecu jer im se, prema Prijedlogu Plana gospodarenja otpadom, nameće spalionica u njihovom naselju, a oni je ne žele. "Želimo reciklirati, želimo da nam se omogući odvojeno prikupljanje otpada što netko već dugi niz godina bojkotira u ovome gradu, a time u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji gubimo i mnogo novca", rekao je.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙