FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin: Janšina izjava o "lijevom fašizmu" govor mržnje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. veljače 2013.(Hina) - Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin smatra da nastup premijera Janeza Janše u kojemu je govorio o "lijevom fašizmu" u Sloveniji sadrži elemente "govora mržnje", čime bi se trebalo pozabaviti pravosuđe.

"Nakon govora premijera Janše šutnja institucija više nije dopustiva i na potezu su tužitelji i suci. Ako se radilo o govoru mržnje. Janšu su dužni goniti po službenoj dužnosti", naveo je Kacin u priopćenju za javnost koje su u nedjelju objavili slovenski mediji.

Janša je u petak u video-izjavi koja je emitirana tijekom okupljanja njegovih pristaša u Ljubljani nazočnima poručio da se suprotstave "lijevom fašizmu" koji želi izazvati "nasilje i kaos", te srušiti njegovu vladu, kako bi se prikrilo da je "tranzicijska ljevica" kriva za loše kredite koje su u prošlosti davale banke u državnom vlasništvu.

Neke događaje u Mariboru pri pokušaju smjenjivanja tamošnje općinske uprave Janša je štoviše usporedio sa događajima u Njemačkoj 30-ih godina prošlog stoljeća.

Kacin tvrdi da je Janšin nastup šokantan, ali u svojoj reakciji i sam pribjegava usporedbi s Njemačkom u vrijeme uspona nacizma, samo što za stvaranje "psihoze" za optuživanje političkih protivnika optužuje Janšu, podsjećajući da su nacisti spalili Reichstag kako bi za to optužili komuniste i ljevicu.

Kacin tvrdi da je Janšin govor znak da je premijer "izgubio kontakt s realnošću", pa govori o lijevom fašizmu iako je EU utemeljena na pobjedi nad fašizmom i makar danas u EU-u nema niti ekstremnog desnog niti lijevog radikalizma.

Zato bi spominjanje lijevog fašizma u Sloveniji moglo biti zloupotreba jednog pojma i govor mržnje radi obračuna s onima koji misle drukčije od Janše, a njegovim političkim protivnicima i takmacima, što je nedopustivo, ocijenio je slovenski eurozastupnik Jelko Kacin u izjavi.

Kacin je u Europski parlament izabran na listi stranke Liberalna demokracija Slovenije (LDS) koja djeluje u okviru europske grupacije liberalnih i demokratskih stranaka (ALDE).

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙