FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 9. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB/PODGORICA - Crnogorsko ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja naložilo je da se s crnogorskog tržišta povuku serije mlijeka hrvatskih proizvođača Dukata i Vindije kod kojih su pronađene nedozvoljene količine alfatoksina dok se ne izvrše dodatne laboratorijske analize, prenosi u subotu crnogorski list pobjeda. Ministarstvo je, kako se navodi, reagiralo odmah nakon dobijanja informacije da određene serije homogeniziranog i sterliziranog mlijeka hrvatskih proizvođača Dukata i Vindije mogu predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori. Radi se o vrstama mlijeka kod kojih je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede otkrilo prisustvo alfatoksina M1 u koncentracijama većih od dozvoljenih. Iz crnogorskog su ministarstva također priopćili da su odmah obaviješteni uvoznici i distributeri tih vrsta proizvoda kako bi pokrenuli postupak njihova povlačenja s tržišta.

MOSTAR - Agencija za sigurnost hrane u BiH sa sjedištem u Mostaru priopćila je u subotu da će tek nakon deset negativnih laboratorijskih nalaza na visoko prisustvo opasnog aflatoksina ponovno dopustiti uvoz mlijeka varaždinske Vindije. Kako su objasnili iz Agencije za sigurnost hrane, laboratorijskim analizama je utvrđen povećan štetan sadržaj u trajnom mlijeku proizvođača Vindije d.d. Varaždin. U priopćenju Agencija ne spominje Dukatova mlijeka. "Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dopuštenu količinu te će granična veterinarska inspekcija sljedećih 10 pošiljki toga proizvođača podvrgnuti detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza", navodi se u priopćenju. "Daljnji uvoz proizvoda u BiH bit će dopušten tek nakon što 10 uzastopnih analiza budu u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini", ističe se. U Sarajevu je ranije objavljeno da su uvedene zabrane uvoza mlijeka iz Dukata i Vindije. Tu odluku donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ured za veterinarstvo BiH na temelju upozorenja koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

ZAGREB/SANTIAGO DE CHILE - Sudac u Čileu zatražio je ekshumaciju ostataka pjesnika Pabla Nerude u sklopu istrage njegove smrti 1973. godine. Slavni Nobelovac umro je dvanaest dana nakon što je u vojnom puču 11. rujna 1973. general Augusto Pinochet svrgnuo predsjednika Salvadora Allendea. Neruda je umro u dobi od 69 godina, a njegova je obitelj uvijek tvrdila da je umro u bolnici u Santiagu od uznapredovalog raka prostate. No, Čile je 2011. pokrenuo istragu zbog sumnje da je otrovan, piše BBC. Datum ekshumacije još se ne zna, a zaklada koja vodi brigu o njegovoj ostavštini potvrdila je da su je vlasti obavijestile o ekshumaciji. Napominjući kako i dalje vjeruju da je Pablo Neruda doista umro od raka, iz Zaklade dodaju kako očekuju da će ekshumacija biti obavljena "s najvećim mogućim poštovanjem i obzirom" te da će njezini rezultati ukloniti sve moguće sumnje. Istraga je pokrenuta na temelju tvrdnje Nerudina bivšeg vozača Manuela Araye Osoria da su agenti pjesniku u klinici ubrizgali otrov po nalogu generala Pinocheta. Neruda je bio žestok kritičar puča koji je smatrao izdajom domovine, a njegova smrt nije jedina iz onog vremena koja će biti preispitana.

KAIRO - Egipatski sud zatražio je blokadu na mjesec dana internetskog video servisa YouTube zbog prikazivanja filma kojim se vrijeđa prorok Muhamed, objavili su u subotu državni mediji u Kairu. Sud je ministrima za informiranje i investicije naredio da u Egiptu blokiraju YouTube, u vlasništvu Googla, zbog emitiranja filma "Nevinost muslimana", navodi državna agencija MENA. Video snimak od 13-minuta, odnosno najava filma proizvedenog u SAD-u, izazvao je u rujnu prošle godine val protuameričkih nereda u Egiptu, Libiji i ostalim muslimanskim zemljama. Egipatski sud objavio je, bez navođenja pojedinosti, da se presuda odnosi na slučaj star nekoliko mjeseci. YouTube je "ustrajao na objavi filma koji vrijeđa islam i proroka, ne poštuje vjerska uvjerenja milijuna Egipćana i ne obazire se na ljutnju svih muslimana", stoji u presudi. Egipatska telekomunikacijska agencija najavila je da će postupiti po odluci suda čim dobije pisani otpravak presude.

KAIRO - Palestinski pokreti Hamas i Fatah i dalje su podijeljeni kada je riječ o realizaciji sporazuma o izmirenju, gotovo dvije godine nakon njegova potpisivanja, izvijestili su u subotu nakon sastanka u Kairu kojemu su prisustvovali predstavnici svih strana. Pregovori održani u sklopu drugoga sastanka prijelazne upravne vlasti Palestinske oslobodilačke organizacije, zadužene da zajamči integraciju Hamasa i Islamskog Džihada u PLO, u petak su trajali osam sati i načelno bi trebali biti nastavljeni u subotu. "Ozračje na sastanku bilo je pozitivno, no moramo održati još sastanaka kako bismo usuglasili određene razmirice i različita stajališta", rekao je novinarima šef izaslanstva Narodne fronte za osobođenje Palestine Maher al-Taher. Najproblematičnije su razmirice oko modaliteta izbora u Palestinsko nacionalno vijeće, tj. parlament PLO-a te oko održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, predviđenih sporazumom o izmirenju, izjavio je član izvršnog povjerenstva PLO-a Wasel Abu Jusef.

SANTIAGO - Više od 4 milijuna stanovnika Santiaga, ili blizu 80 posto stanovništva glavnog grada, u subotu je bilo bez pitke vode nakon proloma oblaka, objavile su vlasti. "Prema našim informacijama, na početku 1.060.000 ljudi je bilo bez pitke vode, a sada ih je više od 4 milijuna", rekla je jedna gradska dužnosnica na radiju. Prekid dovoda pitke vode zadesio je 25 od 52 općina glavnog grada, rekao je jedan dužnosnik tvrtke za opskrbu vodom. Tvrtka je zatvorila svoja postrojenja za pročišćavanje vode nakon jakih pljuskova koji su izazvali zagađanje rijeke Maipo, glavnog izvora vode. On je rekao da će se opskrba pitkom vodom malo pomalo uspostaviti u subotu nakon 21 sat po mjesnom vremenu, a stanje u potpunosti normalizirati u nedjelju navečer. Slična se situacija zbila 22. siječnja kada je više od 2 milijuna stanovnika Santiaga bilo zahvaćeno prekidom dovoda vode nakon šro je poplava rijeke Maipo podigla velike količine mulja.

BOGOTA - Potres magnitude 6,8 po Richteru pogodio je u subotu ujutro jugoistočni dio Kolumbije, no nije bilo ljudskih žrtava niti veće materijalne štete, prema prvim informacijama podacima kolumbijske Geološke službe. "Krizni stožeri aktivirani su na nacionalnoj razini. Zasad nemamo podataka o žrtvama niti o većoj materijalnoj šteti", stoji u priopćenju Službe. Potres je pogodio pokrajinu Narino na dubini od 186 km. Epicentar je evidentiran na 3 km od Ospine i 43 km od glavnoga grada pokrajine Narino Pasta, smještenog na granici s Ekvadorom. "Moguće je da nije bilo naknadnih potresa, jer se jutrošnji dogodio na velikoj dubini", rekao je koordinator kolumbijskog Instituta za geologiju i rudarstvo Jaime RAigosa. "Poduzeli smo sve mjere opreza, s obzirom na potres u Narinu", napisao je na Twitteru kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos. Ravnatelj državne Agencije za izvanredna stanja Carlos Ivan Marquez kazao je kako se neće izdavati upozorenje o tsunamiju, s obzirom na to da ne postoji takva opasnost.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙