FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak summita EU-a pomaknut za dva i pol sata

Autor: svuk
BRUXELLES, 7. veljače 2013.(Hina) - Početak summita čelnika zemalja članica EU-a, koji je trebao početi u četvrtak u 15,00 sati, pomaknut je za dva i pol sata kako bi se dobilo na vremenu za doradu kompromisnog prijedloga o višegodišnjem financijskom okviru (MFF), za razdoblje 2014-2020.

Iz krugova bliskih predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu doznaje se da je potrebno još vremena za "fino podešavanje" kompromisnog prijedloga, koji će on staviti na stol čelnicima zemalja članica na početku summita, koji bi trebao početi u 17.30 sati.

Na summitu će kao promtrač sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović. Prije samog sastanka na vrhu, Milanović će sudjelovati na sastanku čelnika "prijatelja kohezije", neformalne skupine zemalja koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju.

Herman Van Rompuy izrazio je u pozivnom pismu europskim čelnicima uvjerenje da je moguće, uz neke prilagodbe, postići dogovor na temelju njegova prijedloga sa summita u studenom, kada nije bilo dogovora.

Na summitu održanom 22. i 23. studenoga čelnici EU-a nisu uspjeli postići dogovor o višegodišnjem financijskom okviru (MFF), ključnom dokumentu kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke.

Van Rompuy je tada predložio iznos od 972 milijarde eura, što je 1,01 posto bruto nacionalnog dohotka u Europskoj uniji.

Ako se u proračun uvrste i izvanproračunski programi, poput svemirskog programa Galileo ili ITER-a (Međunarodni termonuklearni pokusni reaktor), onda se Van Rompuyev prijedlog penje na više od bilijun eura, što je oko 80 milijardi manje od prijedloga Europske komisije.

Prema zadnjim, neslužbenim informacijama, Van Rompuy bi mogao predložiti daljnje smanjenje - 956,9 milijardi u obvezama, a u stvarnim plaćanjima nešto preko 900 milijardi.

Europski se proračun izražava na dva načina, kroz preuzete obveze i kroz stvarna plaćanja i iznos u stvarnim plaćanjima je u uvijek manji.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙