FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talibanski glasnogovornik odbacio zaključke iz Londona

Autor: mhaj
KABUL , 6. veljače 2013. (Hina/AFP) - Glasnogovornik afganistanskih talibana u srijedu je odbacio zaključke i rezultate konferencije u Londonu, između afganistanskih, pakistanskih i britanskih vlasti, koje su se angažirale na poduzimanju odlučnih mjera, a cilj im je u idućih šest mjeseci postići mirovni sporazum s pobunjenicima.

U tekstu objavljenom na jednoj od pobunjeničkih internetskih stranica, talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid osudio je "propagandu" koja se stvorila oko međunarodne konferencije, ne protiveći se ideji o mirovnim pregovorima.

S obzirom na to da su Velika Britanija, SAD i ostale države, kako je rekao Mujahid, izgubile rat protiv talibana na terenu, sada su se aktivirale na propagandi, no ne poduzimaju nikakve praktične odluke da bi ispunile uvjete pregovora.

Talibani zahtijevaju povlačenje svih stranih vojnih snaga iz Afganistana i oslobođenje zatvorenika, prije pokretanja mirovnih pregovora te pregovore žele provesti izravno sa SAD-om, a ne s afganistanskom vladom.

"Zapadne države igraju se skrivača i sastaju se s pogrešnim i neučinkovitim sugovornicima, umjesto da se obrate izravno pravim predstavnicima mudžahedina", rekao je talibanski dužnosnik.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i njegov pakistanski kolega Asif Ali Zardari, koje je u London pozvao britanski premijer David Cameron, u ponedjeljak su pokušali "poduzeti sve potrebne mjere da bi postigli mirovni dogovor u predstojećih šest mjeseci".

Trojica čelnika izrazila su potporu i planu o osnivanju talibanskog političkog ureda u Kataru koji bi omogućio lakši dijalog.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙