FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija se ne slaže s HRW-om da se u Sočiju krše prava radnika

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 6. veljače 2013. (Hina) - Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Kozak izjavio je u srijedu da se ne slaže sa zaključkom izvješća Human Rights Watcha (HRW) u kojemu se navodi da se masovno krše prava radnika koji rade na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju i istaknuo je da radnička prava "pojačano kontrolira" nekoliko institucija, javljaju ruski mediji.

"Nije bilo velikog broja žalbi, da je bilo znao bih za njih", rekao je Kozak. Međutim, priznao je da je moglo biti pojedinačnih slučajeva kršenja radničkih prava s obzirom na broj angažiranih radnika i tvrtki.

On je ustvrdio da "nitko nije na silu dovodio radnike u Soči, došli su svojevoljno u potrazi za poslom" i pritom su "svima bili unaprijed poznati svi uvjeti rada".

Po njegovim podacima, na izgradnji 800 objekata za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. radi 96.000 radnika i oko 500 građevinskih tvrtki.

HRW je objavio u srijedu na svojoj internetskoj stranici izvješće o kršenju radničkih prava u Sočiju.

"Radnici migranti koji rade na izgradnji olimpijskih objekata i infrastrukture u Sočiju, izvještavali su o slučajevima nesklapanja ugovora o radu, neisplati plaće u dogovorenom iznosu, kao i zahtjevima za prekovremenim radom", navodi HRW.

Po podacima HRW-a, više od 16.000 radnika migranata došlo je u Soči u potrazi za poslom iz Armenije, Kirgistana, Srbije, Tadžikistana, Uzbekistana i Ukrajine.

U izvješću temeljenom na razgovorima sa 66 radnika migranata navodi se da su oni suočeni s izrabljivanjem i varanjem. Radnici su rekli HRW-u da neki poslodavci varaju kod isplata plaća, odnosno ne isplate cijelu plaća ili je uopće ne isplate, traže od radnika da rade 12 sati te da im uzimaju putovnice i radne dozvole očito kako bi ih prisilili da ostanu na tom poslu. Osim toga, smještaj i ishrana radnika također nisu zadovoljavajući.

"Točno godinu dana do početka Zimskih olimpijskih igara, Rusija i Međunaarodni Olimpijski odbor (IOC) trebaju uvesti rigorozno nadgledanje radničkih prava... kako bi se izbjegla daljnja kršenja", preporučuje HRW ruskoj vladi i IOC-u.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙