FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvanbračne zajednice: Papin "ministar" je za pravna rješenja

Autor: vrad
VATIKAN, 5. veljače 2013. (Hina/AFP) - Političari nose odgovornost za pronalaženje "rješenja privatnog prava" i za uređenje "mogućnosti nasljeđivanja" za izvanbračne vrste zajednica, rekao je Papin "ministar" za obitelj, još jednom odlučno istaknuvši svetost kršćanskog braka između muškarca i žene.

Mons. Vincenzo Paglia odgovarao je na pitanja novinara o stajalištu Crkve o različitim oblicima zajednica - istospolnim parovima, ponovo vjenčanim rastavljenim osobama i napose samohranim majkama - koje su postale veoma česte i u kojima živi velik broj katolika.

Mons. Paglia iz Zajednice svetog Egidija od lanjske godine predvodi Papinsko vijeće za obitelj i toj složenoj problematici pristupa otvorenijim i suvremenijim duhom i rječnikom nego njegovi prethodnici, ali čvrsto stajući u obranu tradicionalnog braka.

S jedne strane su, rekao je, "brak i obitelj utemeljeni na savezu muškarca i žene" a s druge "oblici neobiteljskog zajedničkog života koji su pravi splet različitih situacija", dodao je, a prenosi mrežna stranica talijanskog katoličkog lista Avvenire.

Talijanski nadbiskup se usprotivio svakom obliku diskriminacije nad homoseksualcima u nekim zemljama, napose na Bliskom istoku i u Africi: ako se "u nekim zemljama homoseksualnost smatra kaznenim djelom, htio bih da se to suzbije", rekao je.

Mons. Paglia podsjetio je usto da Crkva staje u obranu tradicionalne obitelji i odlučno se protivi posvajanju djece u istospolnim zajednicama: "Crkva, kazao je, zna kakva je cijena obiteljskih lomova koje ponajprije plaćaju djeca (rođena i nerođena), stariji i bolesni. Obitelj je kroz povijest doživljavala promjene, čak i velike, ali nikada nije ostajala bez svog 'genoma', ili utemeljenosti na zajednici muškarca, žene i djece".

Francuski parlament trenutačno proučava nacrt zakona o legalizaciji istospolnog braka kojemu se Crkva protivi iz vjerskih i antropoloških razloga uime naravnog zakona.

Izjava mons. Paglie da se za te oblike zajednica moraju pronaći građanska izvanbračna rješenja u biti nije revolucionarna, ali iznenađuje svojom dobrohotnošću u pristupu tom pitanju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙