FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 3. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

MUENCHEN/ZAGREB - Ako ne postoji želja da se ustavni zakon poštuje, onda zakon treba mijenjati, ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju komentirajući prosvjede u Vukovaru u vezi s uvođenjem ćirililce. Josipović očekuje od stranaka u Hrvatskoj da građanima objasne zašto je važno poštovati zakon. "Ja očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebice od onih koji su sudjelovale u vladama da građanima objasne koja je važnost poštivanja ustavnog zakona, a ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati", rekao je u Muenchenu gdje sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji. "Javno izražavanje nečijeg mišljenja jest nešto što je demokratski, ali naravno treba znati za što se zalažemo", rekao je Josipović. "Hrvatska pitanje prava nacionalnih manjina rješava na načn predviđen ustavnim zakonom, pitanje uvođenja jezika i pisma dio je programa koji je imala i prošla vlada u kojoj je SDSS bio u koaliciji, pa i sadašnja vlada", rekao je. Oko 20 tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Vukovaru protiv uvođenja ćirilice u tom gradu. Na jučerašnjem skupu "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilci" zatraženo je da hrvatska vlada "posluša" glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu, čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se djevojčica liječi, priopćeno je danas iz HZZO-a. Slučaj djevojčice Nore Šitum, koja ima pet godina i osam mjeseci, a već se nešto više od dvije godine bori s akutnom limboflastičnom leukemijom, odjeknuo je u javnosti putem Facebooka, na kojem od jučer cirkulira pismo njezine majke koja moli za financijsku pomoć u liječenju novom metodom u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, za koje su troškovi oko 3,3 milijuna kuna. Roditelji su stupili u kontakt s bolnicom i u roku od osam dana trebali bi započeti s liječenjem što je, navodi se, zadnja šansa za djevojčicu. Danas oko 14 sati ministar zdravlja Rajko Ostojić napisao je na svom twitter profilu kako će "učiniti sve da pomognem maloj Nori" te očekuje da HZZO do utorka izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku. HZZO u priopćenju izdanom nedugo nakon toga napominje da još nije dobio nikakav zahtjev, te podsjeća da svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje kada medicinski stručnjaci procjene da su u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo. Prijedlog daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi. U slučaju da HZZO zahtjev za liječenje u inozemstvu dobije od Referentnog centra takvi se zahtjevi pozitivno rješavaju u roku od 48 sati.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će Grad Zagreb, ako to bude potrebno, namiriti razliku do potrebnog iznosa za liječenje djevojčice Nore Šitum u inozemstvu. Bandić je najavio kako će Grad Zagreb, po preporuci hrvatskih stručnjaka, namiriti razliku do potrebnog iznosa, ako se ne uspije prikupiti iznos potreban za liječenje, odnosno ako resorno Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne pokriju u potpunosti troškove liječenja u SAD-u, priopćeno je večeras iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika. Bolesna djevojčica Nora Šitum trenutačno se nalazi na liječenju u zagrebačkoj Klinici Fran Mihaljević, a novac za njeno liječenje u inozemstvu najprije su pokušali prikupiti njena obitelj i najbliži te udruga Hrabro dijete. Slučaj djevojčice Nore koja se već nešto više od dvije godine bori s akutnom limboflastičnom leukemijom, odjeknuo je, naime, u javnosti putem Facebooka, na kojem od jučer cirkulira pismo njezine majke koja moli za financijsku pomoć u liječenju novom metodom u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, za koje su troškovi oko 3,3 milijuna kuna. Roditelji su stupili u kontakt s bolnicom i u roku od osam dana trebali bi započeti s liječenjem što je, navodi se, zadnja šansa za djevojčicu. Odgovarajući na apel HZZO je danas poslijepodne priopćio kako će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu, čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se djevojčica liječi. Malenoj Nori odlučili su pomoći i čelnici Dinama, Zdravko Mamić i Zoran Mamić, koji su donirali 100 tisuća kuna za malenu Noru, a podršku su joj dali Inter Milan i njegov kapetan Javier Zanetti, objavljeno je danas na facebook stranici "Vratimo osmijeh Nori na lice NORA FORA Strasni LAV".

KOPRIVNICA - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata koprivničke Podravke (UBIUDR) predlaže Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvu branitelja da se od početka iduće školske godine u sve osnovne škole, po uzoru na uvođenje zdravstvenog odgoja, u obrazovni sustav uvede i poseban predmet s nazivom „Hrvatski obrambeni Domovinski rat“. "Naime, svjedoci smo da učenici osnovnih škola, ali na žalost i mnogi drugi, znaju vrlo malo ili površno o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o agresiji na Republiku Hrvatsku, žrtvama, ratnim štetama, junacima Domovinskoga rata i brojnim drugim stvarima vezanim uz ovu temu", navodi u večerašnjem priopćenju predsjednik udruge Mladen Pavković. Dodaje kako se u školskim programima o Domovinskome ratu danas uči svega nekoliko školskih sati što, kako ocjenjuje, nije dovoljno. Nastavni predmet o hrvatskome obrambenom Domovinskom ratu, ističe Pavković, trebali bi predavati školovani sudionici Domovinskoga rata, prije svega časnici Hrvatske vojske i policije. Predsjednik udruge branitelja iz koprivničke Podravke također tvrdi kako u "Republici Srbiji (i Republici Srpskoj), na primjer, koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku, djeca uče o ratu, kojeg oni nazivaju, 'Odbrambeno-Otadžbinski rat', ali sigurno ne uče da su njihovi očevi bili ti koji su ubijali, palili i pljačkali diljem Hrvatske, ali i BiH". Pavković svoj prijedlog zaključuje pitanjem: "Što je razlog da se ovaj predmet ne uvede u hrvatske škole, tim prije što je od agresije na Hrvatsku prošlo već 20 godina? A osim toga, Hrvati se nemaju razloga bojati istine, koja je oduvijek bila naše najbolje i najjače oružje", dodaje.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙