FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NFL: San Francisco po šesti, Baltimore po drugi naslov

Autor: zmat
ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Trideset minuta nakon ponoći u ponedjeljak po hrvatskom vremenu u New Orleansu će započeti 47. "Super Bowl", finalna utakmica profesionalne NFL lige u američkom nogometu, a za pokal Vincea Lombardija borit će se San Francisco 49-ersi i Baltimore Ravensi.

Najveća zanimljivost ovogodišnjeg "Super Bowla" svakako je činjenica kako će to biti i sudar braće Harbaugh, jer je prvi trener Ravensa John Harbaugh, dok 49-erse vodi njegov 15 mjeseci mlađi brat Jim Harbaugh. Ovo će biti drugi dvoboj braće Harbaugh, u prvom je na Dan zahvalosti 2011. godine u susretu regularne sezone slavio stariji John koji je sa svojim Ravensima u Baltimoreu nadigrao Jimove 49-erse sa 16-6.

S obzirom da su Ravensi osnovani tek 1996. godine, a ova dva sastava igraju u različitim konferencijama u NFL-u, San Francisco je prvak Nacionalne konferencije, a Baltimore Američke konferencije, do sada su se susreli samo četiri puta, a omjer je 3-1 u korist Ravensa. Ninersi su slavili samo u njihovom prvom dvoboju 1996. godine, dok su potom Ravensi bili uspješniji tri puta zaredom (2003., 2007. i 2011.).

Ipak, za blage favorite slove San Francisco 49-ersi koji su ove sezone do doigravanja ostvarili 12 pobjeda i tri poraza uz jedan neodlučeni rezultat, te su bili slobodni u prvom krugu doigravanja. Potom su u doigravanju svladali Green Bay Packerse i Atlanta Falconse. S druge strane, Baltimore Ravensi su u doigravanje ušli sa 11 pobjeda i pet poraza, a do "Super Bowla" su morali svladati tri prepreke, prvo su na svom terenu nadigrali Indianapolis Coltse, a potom su kao gosti bili bolji od Denver Broncosa i New England Patriotsa.

Oba sastava ponose se svojim sjajnim obranama koje predvode Aldon Smith i Justin Smith u redovima 49-ersa, odnosno legendarni Ray Lewis i Ed Reed kod Ravensa, ali ove sezone odlično su igrali i u napadu, ponajprije zbog izvrsnih igara svojih "quarterbackova". Otkriće godine u momčadi San Francisca je Colin Kaepernick, koji je sredinom sezone na tom mjestu zamijenio Alexa Smitha, dok je Joe Flacco u svojoj petoj sezoni u Baltimoreu pokazao najkonstantniju igru. Kaepernick će se najviše moći osloniti na trkača Franka Gorea, hvatača Michaela Crabtreeja, te "tight enda" Vernona Davisa, dok su Flaccova najjača oružja trkač Ray Rice i hvatač Anquan Boldin.

San Franciscu bi, ukoliko slavi u New Orleansu, ovo bio šesti naslov u povijesti čime bi se izjednačili s Pittsburgh Steelersima, koji jedini imaju šest pobjeda u "Super Bowlu". No, čak četiri od dosadašnjih pet naslova prvaka 49-ersi su osvojili u 80-im godinama kada su na poziciji "quarterbacka" imali Joea Montanu, a posljednji naslov su osvojili 1994. Ravensi su dosada osvojili jedan naslov i to 2000.

"Super Bowl" je u SAD-u veliki medijski događaj, a kolika je njegova važnost čak i izvan sportskih okvira pokazuju sljedeći podaci:

New Orleans će već po 10. put biti domaćin najznačajnije utakmice u američkom sportu, a po sedmi će put susret biti odigran u Superdomeu. Time će se New Orleans izjednačiti s Miamijem, koji je također 10 puta ugostio ovaj spektakl, kao najčešći domaćin "Super Bowla". Procjenjuje se kako će domaćinstvo "Super Bowla" gospodarstvu New Orleansa i okolice donijeti prihod od čak 434 milijuna dolara.

Susret će biti prenošen u više od 180 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska, a televizijska kuća CBS, koja je nositelj prava za ovogodišnji "Super Bowl" naplaćuje 30-sekundni reklamni spot po cijeni od 3,8 milijuna dolara. O popularnosti ovog događaja govori i procjena kako je prošlogodišnji susret New York Giantsa i New England Patriotsa u SAD-u imao gledanost 111.3 milijuna, čime je postao najgledaniji program u američkoj televizijskoj povijesti.

Veliki prestiž nosi i nastup poznatih pjevača uoči utakmice ili u poluvremenu. Tako je ove godine za izvođačicu himne prije početka dvoboja angažirana Alicia Keys, dok će u pauzi između prvog i drugog poluvremena nastupiti Beyonce.

Cijene ulaznica kreću se od 850 do 1250 dolara, a očekuje se da bi njihova vrijednost na "crnom tržištu" mogla dosegnuti čak i 5,000 dolara.

(Hina) xzm yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙