FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska nacionalizirala banku SNS Reaal

Autor: mkuz
DEN HAAG, 1. veljače 2013. (Hina/AFP) - Nizozemska država nacionalizirala je bankovnu i osiguravajuću grupu SNS Reaal za iznos od 3,7 milijardi eura kako bi otklonila prijetnju za nizozemski financijski sustav, izjavio je u petak ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

"Od danas je SNS Reaal u potpunosti u vlasništvu nizozemske države. Nacionalizirali smo SNS Reaal", objavio je Dijsselbloem na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon što je prošao rok za pronalaženje rješenja za bančine nevolje.

"Budući da je rok koji je dala nizozemska središnja banka sinoć istekao i da rješenje nije pronađeno, stvorena je opasna situacija koja je ugrožavala financijsku stabilnost. Zaključio sam da je nacionalizacija neizbježna", rekao je Dijsselbloem.

U priopćenju SNS Reaala ističe se da se banka našla u nevolji zbog problemsa s porfeljem nekretnina.

SNS Reaal je četvrta banka po veličini u Nizozemskoj i svrstana je u kategoriju sistemski važnih banaka, što znači da je previše važna da bi vlada dopustila njezin bankrot.

Ministarstvo financija istaknulo je da su štedni polozi u banci sigurni.

Nizozemska je članica eurozone, a ministar Dijsselbloem nedavno je imenovan predsjedateljem vijeća ministara financija eurozone.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙