FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Dore Kinert Bučan "Žal"

Autor: mkov
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Knjiga eseja o Hvaru "Žal - Posvećeno svima koji odlaze" predstavljena je večeras u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović.

O knjizi i Hvaru su govorili akademik Tonko Maroević, Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te autorica knjige Dora Kinert Bučan.

Maroević je istaknuo kako je ova knjiga eseja svojevrsni nastavak autoričine romaneskne proze "Kuća Raffaelli" kojom se zaokružuje obiteljska kronika.

Ocijenio je kako u esejima o Hvaru do posebnoga izražaja dolazi isticanje svjetla i zraka kao aure samoga mjesta. Autorica se ne kiti erudicijom, a snaga djela je u evokaciji i sjećanju, napomenuo je dodavši kako knjiga pruža svojevrsnu gorčinu te svijest za izgubljenim vrijednostima.

Istaknuo je kako se kroz eseje doživljava udar novoga vremena i gubitak vrijednosti te u njima naglasio značenje vremeplovnih evociranja koja završavaju parodijom.

Po Brlekovim riječima djelo je pisano i za one ljude koji nužno ne znaju mnogo o Hvaru. Knjiga je dijelom esej, dijelom autobiografija, dijelom polemika, a dijelom i fikciobalizacija, istaknuo je te dodao kako govori o infantilizaciji kulture.

Knjiga "Žal - Posvećeno svima koji odlaze" (142 str.) podijeljena je na četiri cjeline - žal, danas uoči sutra, imaginarni razgovori o jučer te sutra.

Knjigu je objavila zagrebačka Naklada Jesenski i Turk.

Dora Kinert Bučan (1944.) u književnosti se javila 2002. naslovom "Kuća Raffaelli". Tri godine kasnije pojavio se i njezin roman "Zamalek", a poslije i roman "Duše od gume".

(Hina) xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙