FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadarske braniteljske udruge protiv ćirilice u Vukovaru

Autor: agrb
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Izrazivši protivljenje uvođenju ćirilice u Vukovaru, osamnaest braniteljskih udruga zadarske županije "Zadar za Vukovar" u današnjem je otvorenom pismu od hrvatske vlade, Hrvatskog sabora i političkih stranaka zatražilo da utvrde "stvarno prebivalište" Srba u Vukovaru.

"Sada tražimo da utvrdite, kao što ste utvrdili da mnogi Hercegovci godinama glasaju u Hrvatskoj a žive u BiH, kao što ste utvrdili da Hrvati koji žive u Europi i svijetu ne plaćaju porez ovoj državi, te da ne mogu glasati u njoj, da za 34,87 posto Srba koji odjednom žive u Vukovaru, utvrdite stvarno prebivalište", stoji u pismu.

Podsjećaju da, prema zakonu, prebivanje podrazumijeva "stalno i kontinuirano korištenje objekta odnosno stanovanje u istom, radi zadovoljavanja i ispunjavanja svakodnevnih životnih i stambenih potreba".

Od političara traže "da objasne Srbima koji žive u Hrvatskoj, u Vukovaru, Gračacu, Benkovcu, Obrovcu, Petrinji kako tamo može živjeti stotine drugih nacionalnosti, no "ti će gradovi i sela uvijek i zauvijek biti hrvatski", te da im se kaže kako moraju poštivati zemlju u kojoj žive i njezina obilježja ispod kojih "spava 20 tisuća ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu".

"Ako traže suživot moraju u njemu participirati, za početak bi se mogli snalaziti čitati na latiničnom pismu jer njima je ova zemlja poznata, znali su se snaći kad su je rušili i palili, pa će znati i sada kad smo je mi sami obnovili, bez da su platili ratnu štetu", ustvrdili su.

Niti jedna Europa, niti jedan NATO, ni globalizacija, ni integracija nisu vrijedni ni jednog od onih koji su poklonili život ovoj zemlji, istaknuli su, poručivši Vukovarcima da je Zadar uz njih te da će se 2. veljače "doći i boriti se s njima".

Među zadarskim udrugama su Udruga HVIDR-a Zadar, USDR "Poskoci", Udruga roditelja poginulih branitelja, Udruga maloljetnih dragovoljaca, Udruga veterana 4. Gardijske brigade, Udruga zadarskih tenkista, Udruga veterana vojne policije, Udruga Žene u domovinskom ratu i druge.

(Hina) xpp/xagrb ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙