FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU bi mogla razmjestiti mirovnjake u Siriji

Autor: bcav
BRUXELLES, 29. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski stratezi razmatraju načine kako pomoći Siriji nakon završetka građanskog rata, a jedna od mogućnosti je slanje mirovnih snaga, rekao je u utorak vodeći vojni časnik Unije.

EU ima u svakome trenutku na raspolaganju 2.000 pripadnika snaga za brzo djelovanje, spremnih za mirovne i humanitarne operacije, ali ih još nikada nije upotrijebila.

Zapadne države nesklone su intervenciji u Siriji, gdje je više od 60.000 ljudi poginulo od početka ustanka protiv predsjednika Bashara al-Assada prije 22 mjeseca.

Francuski general Patrick de Rousiers, čelnik Vojnog odbora EU-a, rekao je kako nitko ne vjeruje da bi strana vojna intervencija u Siriji popravila stanje.

"U ovome trenutku bi ga pogoršala. No, to se može promijeniti i ovisno o tome na koji način će se promijeniti EU može igrati ključnu ulogu, jer će postojati potreba da se zemlja stabilizira", rekao je Rousiers novinarima.

Kada sukobi prestanu, bit će potrebni razvojni projekti i mjere prevencije novih sukoba, dodao je. "Dakle, u tom slučaju, da, borbena skupina bila bi korisna, to je jedna od opcija, no ne i jedina", istaknuo je.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙