FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kijev: Pukač osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva novinara

Autor: kgab
ZAGREB/KIJEV, 29. siječnja 2013. (Hina) - Kijevski sud u utorak je proglasio bivšeg generala ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Oleksija Pukača krivim za ubojstvo poznatog ukrajinskog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine i izrekao mu je kaznu doživotnog zatvora, javljaju ukrajinski mediji.

Sud je također oduzeo Pukaču titulu generala i zaplijenio mu je imovinu. Pukač može podnijeti žalbu na presudu u roku od 15 dana.

Gongadze, čije su internetske novine Ukrajinska pravda žestoko kritizirale tadašnjeg predsjednika Leonida Kučmu, nestao je u rujnu 2000. u Kijevu. Njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je pola mjeseca kasnije u šumi izvan glavnog grada.

Skandal je izbio u javnost kada je jedan oporbeni političar objavio audiosnimke na kojima muški glas, pripisan Kučmi, naređuje dužnosnicima "da se riješe" Gongadzea.

Pukač je uhićen tek 2009. godine jer je bio u bijegu. Tijekom istrage taj bivši načelnik odjela vanjske obavještajne službe ministarstva unutarnjih poslova priznao je da je osobno ugušio novinara po naređenju bivšeg ministra unutarnjih poslova Jurija Kravčenka. Osim toga, Pukač je tijekom sudskog procesa izjavio da vjeruje kako su ubojstvo naručili Kučma i bivši predsjednik parlamenta Vladimir Litvin. Kučma, koji je obnašao dužnost predsjednika dva uzastopna mandata od 1994. do 2005., uporno je nijekao umiješanost u Gongadzeovo ubojstvo, a također i Litvin.

Nakon "narančaste revolucije" i smjene vlasti u Ukrajini početkom 2005. godine Kravčenko je počinio samoubojstvo u nejasnim okolnostima. U oproštajnom pismu je zatražio oprost od obitelji i napisao je da je bio žrtva političkih intriga predsjednika Kučme.

Policija je utvrdila u istrazi da su Pukaču pomogli ubiti Gongadzea drugi djelatnici ministarstva. Godine 2008. tri bivša policajca sud je proglasio krivima za ubojstvo Gongadzea i osudio ih na dugotrajne kazne zatvora.

U prosincu 2011. sud u Kijevu odustao je od kaznenog progona bivšeg predsjednika Kučme kojega je tužiteljstvo sumnjičilo za umiješanost u ubojstvo Gongadzea.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙