FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu otvorena izložba "Snaga paraolimpizma"

Autor: imli
KARLOVAC, 28. siječnja 2013. (Hina) - Izložba fotografija Hininog fotografa Damira Senčara "Snaga paraolimpizma", pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, a u organizaciji britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), otvorena je večeras u karlovačkoj Galeriji ZILIK.

Karlovčani će je moći razgledati do 4. veljače, a naredna će biti postavljena 1. ožujka u Bjelovaru. Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a, kazao je da izložba nosi naziv "Snaga paraolimpizma" jer znatno doprinosi spoznaji da svatko od nas može i treba u životu dati najbolje i najviše od onoga što može. Paraolimpijci su svojim rezultatima Hrvatsku svrstali među trideset najboljih zemalja u svijetu. Na paraolimpijskim igrama predstavljalo nas je do sada ukupno 54 sportaša, a osvojili su 13 medalja.

Otvarajući izložbu zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić kazao je da je i osobno sportom u znatnoj mjeri pobijedio vlastiti invaliditet uzrokovan dječjom paralizom, te istaknuo da paraolimpijci svojom snagom upravu tu poruku pobjede šalju i bolesnima i zdravima. Zato, kazao je Delić, duboko treba zahvaliti autoru fotografija što tu njihovu poruku tako uspješno pronosi.

Glasnogovornik HPO-a Darko Matić ukazao je na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, po kojoj sve osobe s invaliditetom moraju biti uključene u sva područja života, pa i u sport, te je cilj ove izložbe, koja će obići još puno hrvatskih gradova, da još više senzibilizira hrvatsku javnost za sport osoba s invaliditetom.

Autor Damir Senčar, koji je s hrvatskim paraolimpijcima bio u Ateni, Pekingu, Vancouveru i Londonu, priznaje da je na paraolimpijce gledao ranije drugačijim očima, a sada kada ih je dobro upoznao njihove uspjehe cijeni vrlo snažno.

Međunarodna federacija sportskih novinara i Međunarodni paraolimpijski odbor proglasili su 2009. godine Senčarovu fotografiju „Probijanje pijeska“ najboljom fotografijom s paraolimpijskih igara u Pekingu.

(Hina) xvhor yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙