FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Caritas Zagrebačke nadbiskupije o radu u 2012. godini

Autor: tdel
ZAGREB, 26. siječnja 2013. (Hina) - Caritas Zagrebačke nadbiskupije u prošloj je godini u Caritasovim kućama osigurao smještaj za 201 korisnika, a preko socijalne službe stručnu i savjetodavnu pomoć primilo je 9020 obitelji, kaže se u priopćenju Caritasa u kojemu se navode podaci iz Godišnjeg izvještaja o pruženim uslugama i aktivnostima u 2012. godini.

Caritas je različitim karitativnim akcijama i projektima nastojao odgovoriti na potrebe obitelji i pojedinaca pomažući im u svladavanju svakodnevnih poteškoća i problema s kojima se suočavaju. Pri tome je radom obiteljskog savjetovališta bila obuhvaćena 351 osoba, a kroz skrb za beskućnike osiguran je 24-satni besplatni smještaj, prehrana i skrb za 67 beskućnika.

Za 305 roditelja (ukupno 2517 noćenja), čija su djeca na liječenju i terapijama u zagrebačkim bolnicama, osigurao je besplatan smještaj u kući u Vukomercu.

Karitativnom skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući obuhvaćeno je bilo 70 stalnih i 30 povremenih korisnika.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je u 2012. godini jednokratno novčano pomogao 317 obitelji u ukupnom iznosu od 436.869 kuna, a obiteljima, pojedincima, župnim caritasima, srodnim ustanovama i udrugama podijeljeno je hrane, odjeće, obuće, namještaja i slično u protuvrijednosti od 8.974.002 kuna.

U suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska, za 1674 obitelji je podijeljena pomoć u protuvrijednosti od 1.658.329,08 kuna. U suradnji s Hrvatskim Caritasom i tvrtkom Spar Hrvatska organizirana je svakodnevna podjela kruha i peciva u protuvrijednosti od 1.033.432,83 kuna, a 372 obitelji u više navrata primile su pomoć u odjeći i obući.

Obiteljima koje kod kuće imaju bolesnog člana posuđeno je 177 bolesničkih kreveta, 64 invalidska kolica, 36 pari štaka, 40 hodalica i jedna elektromotorna invalidska kolica.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je u prošloj godini organizirao više susreta i druženja za starije i nemoćne osobe, osobe sa invaliditetom, obitelji teškog materijalnog stanja i druge, a u Caritasovim objektima u Kalju, Rovinju i Nerezinama boravilo je 1407 osoba.

Radi pomoći potrebitima održane su akcije "Da se svjetlo ne ugasi", "Srcem se najviše daje", "Maslinova grančica nade", "Sačuvaj, podijeli, razveseli", "Solidarnost bez granica" i druge, navodi se.

U radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije je u rad 108 župnih caritasa uključeno 770 volontera koji različitim oblicima pomoći brinu za 3051 socijalno ugroženu obitelj. Uz volontere župnih caritasa tijekom 2012. angažirano je i 246 volontera iz zemlje i inozemstva koji su Caritasovim korisnicima darovali 17.240 sati volonterskog rada čija je materijalna protuvrijednost 517.200 kuna.

Tijekom godine 62 djelatnika Caritasa sudjelovala na stručnim skupovima, seminarima, tribinama i okruglim stolovima, a dio njih kao članovi radnih skupina i povjerenstava na nacionalnoj i lokalnoj razini izravno su dali doprinos izradi socijalnih politika, kaže se u priopćenju koje je potpisala ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙