FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud poništio imenovanje Obaminih kandidata mimo Senata

Autor: bcav
WASHINGTON, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki savezni prizivni sud poništio je u petak imenovanje članova Nacionalnog odbora za radne odnose koje je prošle godine imenovao predsjednik Barack Obama, ocijenivši da se radi o protuustavnom potezu zadavši time udarac Obaminoj strategiji zaobilaženja oporbenih republikanaca u Senatu.

Ta su imenovanja obavljena u siječnju 2012. kada Senat nije zasjedao, ali je potencijalno o njima mogao odlučivati.

"Uzimajući u obzit tekst, povijest i strukturu ustava, radi se o nevažećim imenovanjima od njihova početka", odlučili su suci.

Tužba je započela kao običan spor između tvrtke za punjenje gaziranih pića Noel Canning, ali su je odvjetnici republikanskih senatora preuzeli kako bi osporili imenovanja.

Slučaj se doživljavao kao test koje su granice predsjednika kod imenovanja dužnosnika u vrijeme dok Senat ne zasjeda, ovlast koja predsjedniku omogućava da zaobiđe potencijalnu blokadu u Senatu i koja datira još od ustava iz 1787.

Nekoć rijetko korištena, imenovanja tijekom stanke u radu Senata postala su češća 70-tih godina 20. stoljeća kao "oruđe" da se izbjegne postupak potvrđivanja, što su senatori uvelike koristili kako bi blokirali kandidate i republikanskih i demokratskih predsjednika.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙