FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Akademska solidarnost" zabrinut izmjenama zakona o znanstvenoj djelatnosti

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost", zabrinut izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, danas je poručio kako se u provedbi tog zakona treba voditi računa da je besplatno obrazovanje, autonomno sveučilište i na opće dobro orijentirana znanost civilizacijski minimum koji kao društvo trebamo ostvariti.

Izmjene zakona su formulirane na način da se mogu provoditi na jako dobar, ali i na jako loš način, upozorio je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Filozofskom fakultetu član sindikata prof. Neven Jovanović, istaknuvši kako Sindikat od institucija očekuje da pokrenu javnu raspravu o sadašnjem i budućim modelima vrednovanja studentskog, nastavnog i znanstvenog rada u kojoj besplatno obrazovanje, autonomno sveučilište i na opće dobro orijentirana znanost neće biti politički reklamni slogani ili paravani za prikrivanje osobnih interesa, nego civilizacijski minimum koji kao društvo trebamo ostvariti.

Mi, profesori, znanstvenici i studenti ćemo se za taj minimum solidarno i bezrezervno boriti, potpuno svjesni da nijedna od tri njegove stavke - besplatno obrazovanje, autonomno sveučilište i na opće dobro orijentirana znanost nije moguća bez drugih dviju, poručio je.

Članica sindikata, prof. Morana Čale istaknula je kako vjeruju u demokratsku proceduru, čak i kad se čini da se ona krši, pa stoga vjeruju da će posljednju riječ u pogledu zakona "imati mjerodavni članovi saborskog odbora za znanost i visoko obrazovanje i članovi Hrvatskog sabora".

Prijedlog zakona, upozorila je, pred mjerodavna državna tijela dolazi "bez i najmanjeg objašnjenja zašto se to događa pola godine prije datuma do kojega je Nacionalno koordinacijsko tijelo za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na čelu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, najavilo da će izraditi nacrt te Strategije kao preduvjeta za bilo kakve zakonodavne poteze na tome području".

"Na isti su jednostran način Vlada, resorno ministarstvo i matične institucije proteklih mjeseci prosljeđivali članovima akademske zajednice i druge odluke i naputke (primarno s ciljem sklapanja programskih ugovora), a svi ti postupci ukazuju na demokratski deficit kojim se bespoštedno provode deregulacija i degradacija hrvatskog sustava visokog obrazovanja i znanosti te se tako postavlja osnova za njegovu konačnu komercijalizaciju i privatizaciju", ocijenila je.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙