FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamisti napustili Timbuktu

Autor: akoz
BAMAKO, 24. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Islamistički pobunjenici su napustili malijski grad Timbuktu koji su nadzirali više mjeseci a nakon njihovog odlaska grad je bez struje i pitke vode, rekli su stanovnici.

"Tri dana u Timbuktuu nema pitke vode i struje. Fundamentalisti su pobjegli iz grada", rekao je jedan mještanin dok je drugi Timbuktu opisao kao "grad sablasti".

Po stanovnicima, islamisti su osiguravali opskrbu grada vodom i strujom a dobavljali su i gorivo za generatore. Njihovim odlaskom toga više nema, dodali su isti izvori.

Drugi izvor iz lokalnih službi sigurnosti potvrdio je te vijesti i dodao da su se čelnici oružanih islamističkih skupina četrnaestog dana intervencije francuske vojske u Maliju "povukli u regiju Kidal", na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Fiksne i mobilne telefonske veze s Timbuktuom su prekinute jer su islamisti uništili telefonsku mrežu kako stanovnici ne bi mogli davati informacije malijskoj vojsci.

Posljednjih su dana grad više puta napali francuski zrakoplovi i uništili "zapovjedni centar" Al Kaide islamskog Magreba (AQMI).

Timbuktu, 900 kilometra sjeveroistočno od prijestolnice Bamakoa, smatra se spomeničkom baštinom čovječanstva. Prošlih su mjeseci islamisti uništili nekoliko mauzoleja muslimanskih svetaca jer su ih smatrali mjestima "idolopoklonstva" i stoga protivnima islamu. U gradu su izvršena i brojna pogubljenja i kažnjavanja poput rezanja ruke lopovima i kamenovanja.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙