FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom je glasova danas predložio Hrvatskom saboru da potvrdi Statut HRT-a, na temelju kojeg će u konačnici biti omogućeno provođenje javnih natječaja za ravnatelje poslovnih jedinica i glavnih urednika na HRT-u. „Statut sadrži ključne elemente moga programa i plana rada te interpretira ključne točke u smjeru kvalitetnijeg preustroja HRT-a“, naglasio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dodavši kako Statut vidi kao temelj svog budućeg rada. Ustvrdio je također kako će vjerojatno iskustvo primjene pokazati i određene slabosti, no dodao je kako je voljan da se one mijenjaju. Predsjednika Odbora Branko Vukšića zanimao je odnos javnih i komercijalnih financija, a Radman je naglasio kako HRT mora imati razdvojene javne od komercijalnih financija. „Sadašnja organizacijska struktura to ne omogućava, no moj je zadatak to promijeniti“, naglasio je. Cilj mi je, kazao je Radman, osigurati transparentnu situaciju korištenja javnog novca. Također je rekao kako mu je namjera da HRT postane integrirana organizacijska cjelina koja simultano upravlja svojim resursima.

KOSINJ - Uz sadašnju akumulaciju Kruščicu HEP namjerava izgraditi drugu znatno veću akumulaciju koja bi trebala riješiti sve dosadašnje teškoće vezane uz poplave na području Kosinja, rečeno je na današnjem sastanku predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića s izaslanstvom općine Perušića. Izaslanstvo općine Perušića s načelnikom Ivanom Turićem na čelu izvijestilo je Zlatka Koračevića o teškoćama stanovništva u Kosinjskoj dolini u vrijeme poplava koje se svake godine ponavljaju dva puta. Prije izgradnje objekata za HE Senj na području Kosinja živjelo je oko sedam tisuća stanovnika, a danas ih je oko 900. Izgradnjom HE Senj II iz Kosinjske doline iselilo bi se i to stanovništo kojemu, kako je rekao Koračević, treba dati odštetu tako da bude zadovoljno. Uz sadašnju akumulaciju Kruščicu, druga znatno veća akumulacija trebala bi riješiti sve dosadašnje probleme s poplavama u tom dijelu Like, a HEP-u kao investitoru najvažnije je da stanovnici Kosinja koji ostaju bez svojih domova i posjeda budu zadovoljni odštetom o kojoj se već razgovaralo s lokalnom upravom, rekao je Koračević. "Tim će će se projektom konačno riješiti poplave koje su desetljećima Kosinjanima otežavale život", rekao je u Kosinju predsjednik Uprave HEP-a . Na pitanje kada će početi pripremni radovi na izgradnji HE Senj II, Koračević je odgovorio da su pripremni radovi počeli prije desetak godina, ali, nažalost, dosad nije učinjeno ništa na tom prioritetnom projektu HEP-a.

VELIKA GORICA - Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza izvijestio je danas stanovnike Turopolja i Velike Gorice kako se odustaje od izgradnje bioenergane-termoelektrane na lokaciji Štuki, u neposrednoj blizini jezera Čiče i budućeg sportsko-rekreacijskog centra, inače projekta koji je izazvao niz prijepora i otpor javnosti. "Ne" - bioelektrani u Novom Čiču rekli su njegovi stanovnici kao i stanovnici okolnih naselja i Velike Gorice, koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU i građanska inicijativa "Akcija za Turopolje", rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u dvorani Pučke škole u Novom Čiču. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zalaže se za zelene projekte i investiranje u obnovljive izvore. U situaciji u kojoj se nalazimo, investiranje nema alternative. Ali ništa, nije iznad čovjeka i očuvanja resursa za optimalnu kvalitetu života čovjeka. Naša je zadaća brinuti o zaštiti okoliša i prirode, ne zato što je to samo sebi svrha, nego zbog čovjeka kojem je to životni prostor, rekao je Dokoza. Dodao je kako stoga svatko u ovom procesu mora dosljedno i temeljito odraditi svoj dio posla, od udruga i lokalne zajednice do investitora i ministarstva.

ZAGREB - Novinarka Jasna Babić poslijepodne je puštena iz zatvora u Remetincu u kojem je bila pritvorena dva dana jer se nije odazivala sudskim pozivima na raspravu u slučaju privatne tužbe za klevetu koju je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak zvan Dikan. Babić, koja je bila pritvorena jer se nije odazvala na 16 sudskih poziva, novinarima je kazala kako se ona uvijek odazove kada dobije poziv na sud. Objasnila kako se u ovom slučaju radilo o "velikoj zbrci" budući da je pozive dobivala na radnom mjestu, a sada radi kod kuće, a često je i na terenu. "Bila sam iznenađena uhićenjem, ali mi je policija objasnila da je razlog tome bio da me nije mogla naći na adresi", rekla je Babić. Novinarka tvrdi da nije ni dobivala pozive za sud. "U međuvremenu sam ja puno drugih sudova obavila, a da ne kažem koliko me puta policija zvala na moj mobitel i dobila", kazala je Babić. Dodala je kako ju je policija i u ovom slučaju nazvala na mobitel i pozvala na razgovor u Heinzlovu te da je onda bila uhićena.

ZAGREB - Nezavisni sindikat carinika Hrvatske (NSCH) podupro je danas Sindikat policije Hrvatske (SPH) u njihovom zahtjevu da se istraže svi nezakoniti pritisci na sindikalnog povjerenika SPH-a, tragično preminulog međimirskog policajca Dinu Molnara. SPH je jučer od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zatražio da se osnuje posebna skupina koja će ispitati navode iz prijave o korupciji u međimurskoj policiji koju je podnio pokojni policajac Dino Molnar, koji je bio i sindikalni povjerenik. "Pogodio nas je ovaj nevjerojatan događaj, gdje su sve institucije zakazale, prije svega da se zaštiti sindikalni povjerenik, koji je ukazivao na nezakonite postupke i procese unutar sustava policije. Takvih sličnih životnih i profesionalnih kalvarija uzrokovanih korupcijskim odnosima, procesima i pritiscima unutar sustava carinske službe, koji su vršeni organizirano godinama na one koji su to otkrivali i ukazivali, prošli smo mi i naši članovi, zato nam je iznimno teško prihvatiti da se to opet ponavlja s tako tragičnim ishodom", navodi Nezavisni sindikat carinika Hrvatske u pismu potpore Sindikatu policije Hrvatske. Ujedno izražava sućut Molnarovoj obitelji.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je danas kako su gradski zastupnici prošle godine donijeli niz odluka važnih za grad iako se ponekad činilo da se neki prijedlozi, poput prostornih planova, u Skupštini uglavnom odbijaju. "Trudili smo se, mada je ponekad dojam bio da se određene stvari odbijaju u Gradskoj skupštini. Naša jedina želja i intencija je bila da stvari popravimo i da one potpuno spremne i čiste idu u proceduru", istaknuo je Bernardić na tradicionalnom godišnjem prijemu za novinare koji prate rad Skupštine. Skupština, rekao je, želi ubrzati donošenje Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i pokušati ispraviti stvari koje su možda nespretnošću ili nekim drugim razlozima u njemu sadržane i bile su predmet prijepora. Donošenjem tog strateškog dokumenta, kao i pojedinih prostornih planova, želimo odblokirati grad i pokušati osigurati njegov razvoj, kazao je Bernardić.

ZAGREB - Izložba "Emocionalna ratišta" istaknutoga hrvatskog slikara Ferdinanda Kulmera otvorena večeras u Galeriji Forum u Zagrebu, nastoji iz emotivno-individualne perspektive umjetnikove kćeri Barbare kroz izbor iz njegova bogatog umjetničkog opusa predstaviti toga izuzetnog individualca i duboke emotivne mjene koje je nosio u sebi. Na izložbi, prvoj nakon 15 godina od autorove smrti, izloženo je osam slika većih formata nastalih u razdoblju od 60-tih do 80-tih godina 20. stoljeća. Njihov se odabir nije temeljio na nekom određenom Kulmerovu umjetničkom razdoblju, već na emotivnom naboju koju one, prema subjektivnoj procjeni umjetnikove kćeri, u sebi nose. Naime, u osmišljavanju koncepta izložbe primarni interes Barbare Kulmer, kako je istaknula na otvaranju, nije bio izlaganje očevih radova, već pokušaj rekonstrukcije kako su ti radovi nastali, koje to snažne emocije oni u sebi sadrže, a koje je taj slikar uspijevao iskazati isključivo kroz svoje stvaralaštvo. "Ta je izložba na neki način moj pokušaj konačnog pomirenja s ocem, 15 godina nakon njegove smrti, jer naš odnos nije uvijek bio naročito lagan", kazala je Barbara Kulmer za Hinu. "Vanjsko" lice Ferdinanda Kulmera bilo je često vrlo hladno i distancirano, te je odnos oca i kćeri često bio "buran". "No, on je imao strašno puno emocija i čini mi se da je duboku iskrenu emociju istinski uspio iskazati jedino kroz svoje slikarstvo", pojasnila je. "Ono što je bitno je da dolazi do razmjene emocije između slika i gledatelja, odnosno, da one u promatraču pobuđuju nekakvu emociju", kazala je.

DUBROVNIK - Predstavnici Građanske inicijative "Srđ je naš" i Zelene akcije najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da 1. veljače počinju prikupljati potpise Dubrovčana radi raspisivanja referenduma o izgradnji apartmana s golfskim igralištem na platou Srđa. Potpisi će se prikupljati na nekoliko mjesta u Dubrovniku 15 dana. "Ovih smo dana svjedoci da, unatoč mišljenju stručne javnosti, naše političke elite guraju projekte koji pogoduju spekulativnom kapitalu i privatnom interesu, a istodobno izbjegavaju čuti glas javnosti", rekao je na konferenciji za novinare član Građanske inicijstive "Srđ je naš" Igor Miošić. Dodao je kako sadašnja gradska vlast po istom modelu nastoji progurati apartmanizaciju Srđa, unatoč predizbornim obećanjima o raspisivanju referenduma o ovom važnom pitanju za sve građane Dubrovnika. Predstavnik Zelene akcije Enes Čerimagić rekao je kako Gradsko vijeće raspisuje referendum, za što je potrebna potpora 20 posto građana, to jest nešto više od 8000 potpisa.

MLJET/DUBROVNIK - Snijeg je danas zabijelio otok Mljet, a na tri i pol kilometara ceste od Crne Klade do Planjka nanose snijega uklanjali su vatrogasci. Javna vatrogasna postrojba iz Mljeta dobila je jutros dojavu o nanosima snijega na državnoj cesti D 120, na predjelu Crna Klada-Planjak. Na teren su izašli vatrogasci i vatrogasnim vozilom koje ima ralicu očistili cestu u dužini od tri i pol kilometara i tako omogućili da bude prohodna, izvijestio je Županijski centar 112 iz Dubrovnika. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Mljeta Mario Dabelić izvijestio je kako je ralica za čišćenje snijega kupljena prošle godine, a uz neke preinake koje su vatrogasci sami načinili prilagođena je uporabi u zimskim uvjetima na tom otoku.

SISAK - Visoki vodeni val Kupe, koji je iz Karlovca došao na sisačko područje, počinio je štetu u vikendaškim naseljima uz Kupu gdje je pod vodom stotinjak vikendica. U vikendaškim naseljima u blizini Letovanića, Žažine i Staroga Broda pod vodom je stotinjak vikendica,a budući da su i pristupne ceste poplavljene, vlasnici vikendica ne mogu do njih kako bi spasili imovinu. Pristup je moguć samo čamcima. Kako je priopćila sisačka Vodno-gospodarska ispostava Hrvatskih voda, mnogim mjestima prijete i zaobalne vode nastale od topljenja snijega i novih oborina. Zbog toga se u Letovaniću i Žažini cijevnim traktorskim crpkama, koje su dopremljene iz Zagreba i Bjelovara, već drugi dan zaobalne vode prepumpavaju u Kupu. Hrvatske su vode ugradile 600 vreća za zatvaranje propusta, a u pripreljeno je još 500 punih i 2000 praznih vreća te veće količine šljunka. Zbog probijanja kanalizacije, dvije traktorske crpke zaobalne vode prepumpavaju i u Glini.

OSIJEK - U sklopu projekta "Tri hitne intervencije u Tvrđi" osječke Umjetničke akademije večeras je u atriju Arheološkog muzeja otvorena izložba "Starter 2" na kojoj je predstavljeno 40-tak radova studenata te akademije. Studenti su se predstavili crtežima, grafikama i kiparskim ostvarenjima, kao i fotografijama. Dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić, istaknula je kako je cilj projekta "Tri hitne intervencije u Tvrđi" koji će se provoditi tijekom godine, pokazati svu ljepotu i atraktivnost povijesne osječke jezgre, ali i grada na Dravi koji je prepun kulturnog bogatstva i brojnih sadržaja koji će se nizom akcija predstaviti Osječanima i gostima".

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙