FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodeni val Kupe na sisačkome području

Autor: ssis
SISAK, 24. siječnja 2013. (Hina) - Visoki vodeni val Kupe, koji je iz Karlovca došao na sisačko područje, počinio je štetu u vikendaškim naseljima uz Kupu gdje je pod vodom stotinjak vikendica.

U vikendaškim naseljima u blizini Letovanića, Žažine i Staroga Broda pod vodom je stotinjak vikendica,a budući da su i pristupne ceste poplavljene, vlasnici vikendica ne mogu do njih kako bi spasili imovinu. Pristup je moguć samo čamcima.

Kako je priopćila sisačka Vodno-gospodarska ispostava Hrvatskih voda, mnogim mjestima prijete i zaobalne vode nastale od topljenja snijega i novih oborina. Zbog toga se u Letovaniću i Žažini cijevnim traktorskim crpkama, koje su dopremljene iz Zagreba i Bjelovara, već drugi dan zaobalne vode prepumpavaju u Kupu.

Hrvatske su vode ugradile 600 vreća za zatvaranje propusta, a u pripreljeno je još 500 punih i 2000 praznih vreća te veće količine šljunka. Zbog probijanja kanalizacije, dvije traktorske crpke zaobalne vode prepumpavaju i u Glini.

Visoki je vodostaj prekinuo i promet na nekim cestama. Po priopćenju Hrvatskih cesta, zatvorene su ceste Mala Gorica-Žažina, Stankovac-Slana, a voda je preplavila i ceste u Gračanici Šišinečkoj i u Skeli.

Mještani Pokuplja navode da tako visokog vodostaja nije bilo još od 1974. godine, a strahuju od njegova daljnjeg povećanja.

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su za Kupu nizvodno od Jamničke Kiselice, redovite mjere za Savu kod Jasenovca, Ilovu, Glinu i Unu, a pripremno je stanje na Savi kod Dubrovčaka, Crnca i Trebeža.

Vodostaji Save i Kupe u gornjem toku opadaju pa se novi porast vodostaja na sisačkome području ne očekuje.

Opada i Una kod Hrvatske Kostajnice.

(Hina) xssis yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙