FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znakovi raskola među malijskim islamistima

Autor: akoz
MARKALA, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - U četvrtak se ukazao raskol u savezu malijskih islamističkih militantnih skupina koje su zauzele sjever Malija dok francuske i afričke snage pripremaju veliku kopnenu ofenzivu za istjerivanje al Kaide i njenih saveznika iz njihovog uporišta u Sahari.

Viši pregovrač iz pobunjeničke skupine Ansar Dine, koja je prošle godine pomogla oteti sjever zemlje od malijske vlade, izjavio je da sada pripada frakciji koja želi razgovore i odbacio savezništvo njegove skupine sa sjevernoafričkim izdankom al Kaide, (AQIM).

Još nije poznato koliko se boraca pridružilo novoj frakciji Islamski pokret Azawada (MIA) no njegova izjava ohrabrit će međunarodne pregovarače koji su dugo vremena nastojali podijeliti islamistički savez.

"Mora doći do prekida vatre kako bi došlo do razgovora", rekao je agenciji Reuters Alghabass Ag Intallah, pripadnik plemena Tuarega, iz uporišta Ansar Dine na sjeveroistoku Malija. Novi MIA će svoje napore usredotočiti na traženje autonomije za sjever pustinjskih Tuarega.

Diplomati su vijesti o raskolu među pobunjencima suzdržano pozdravili. "Nije iznenađujuće da bi moglo biti znatnih podjela između vojne i političke frakcije", rekao je dužnosnik SAD-a koji je tražio ostati neimenovan.

Intervencija francuskih kopnenih i zračnih snaga zaustavila je napredovanje pobunjenika prema jugu a francuske i malijske postrojbe vratile su nekoliko gradova. U četvrtak je dopisnik Reutersa vidio razmještanje oko 160 vojnika iz Burkine Faso u malijskom gradu Markali, prvih zapadnoafričkih postrojbi koje se pridružuju francuskim i malijskim snagama.

Vijesti o francuskim i afričkim napredovanjima zasjenjene su navodima stanovnika i skupina za zaštitu ljudskih prava da su vojnici malijske valde pogubili Tuarege i Arape optužene za suradnju s pobunjenicima.

Vojska Malija je odbacila te navode a vlada je naredila oružanim snagama da poštuju ljudska prava. Izvješća o ubijanju Tuarega i Arapa koji su svjetlije puti od većinski crnačke vojske Malija ukazala su na rizik da međunarodno podržana intervencija protiv islamističkih boraca na sjeveru pokrene međuetničko krvoproliće.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙