FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND zatražio da se novinarku Jasnu Babić pusti na slobodu

Autor: vlar
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je da se na slobodu hitno pusti novinarku Jasnu Babić, pritvorenu danas u Remetincu, te ističe da se radi o jedinstvenom slučaju određivanja višednevnog pritvora nekom novinaru u Hrvatskoj zbog neodazivanja na sudsku raspravu.

"Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije ni sazvana", navodi HND u priopćenju.

Šokiran pritvorom koji je Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio Jasni Babić, HND nedopustivim ocjenjuje da ona "čami u Remetincu" čekajući sazivanje sudske rasprave.

U priopćenju se upozorava i na to da su pojedini novinari sve više potencijalno materijalno ugroženi zbog znatno viših novčanih kazni koje omogućava novi Kazneni zakon.

"Osobito su ugroženi kolegice i kolege koji su izgubili posao, a optuženi su zbog novinarskih priloga koji su realizirani u medijima za koje su ranije radili. Uglavnom su medijski poslodavci plaćali moguće sudske kazne, ali sada neki od njih to više ne čine jer ti novinari više ne rade u njihovim medijima", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Novinarku Babić policija je uhitila danas oko podneva, nakon čega ju je privela u zatvor.

Pritvaranje je naložio Općinski kazneni sud još 28. studenoga prošle godine, a po riječima glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića, odluka je donesena jer se novinarka nije odazvala pozivima na 16 rasprava zbog tužbe koju je protiv nje 2009. godine, zbog navodne klevete, pokrenuo Josip Radeljak.

(Hina) pp/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙