FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 22. siječnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 22. siječnja.

BRUXELLES - Članovi Odbora za vanjsku politiku EP-a raspravljat će o nacrtu izvješća u kojem se pozivaju zemlje članice koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor da to učine na vrijeme kako bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja, kako je i predviđeno. Odbor će raspravljati o nacrtu rezolucije koji je pripremio izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, češki socijaldemokrat Libor Rouček, a u kojem se također pozivaju Hrvatska i njezini susjedi da "se aktivno uključe u rješavanje otvorenih bilateralnih prijepora" te podsjeća da se "pitanja bilateralne naravi ne smiju koristiti za ometanje integracijskog procesa sadašnjih ili budućih zemalja pristupnica". Zemlje članice se također pozivaju da odluke o ograničenom pristupu hrvatskih radnika na njihova nacionalna tržišta rada donose "strogo na temelju činjeničnih informacija i samo u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu rada".

BRUXELLES - Odbor za ustavna pitanja EP-a raspravljat će o sastavu Europskog parlamenta u sazivu od 2014. do 2019. Parlamentarni izvjestitelji za to pitanje, Talijan Roberto Gualtieri i Poljak Rafal Trzaskowski pripremili su prijedlog prema kojem bi 12 zemalja članica trebalo izgubiti po jednog zastupnika, među kojima je i Hrvatska. Broj zastupnika Europskog parlamenta, koji će s ulaskom Hrvatske narasti na 766, mora se u sljedećem sazivu srezati zbog odredbi Lisabonskog ugovora na 751. Osim 12 zemalja koje će izgubiti po jednog zastupnika, na gubitku će biti i Njemačka, koja će imati tri zastupnika manje nego danas.

JERUZALEM - Na izraelskim parlamentarnim izborima u utorak očekuje se ponovna pobjeda premijera Benjamina Netanyahua, no nepoznat je sastav buduće vladine koalicije, a veliko je pitanje koliko će ona biti stabilna. Oko 5,65 milijuna izraelskih birača pozvano je u utorak izabrati novi parlament. Prema zadnjim anketama stranka desnice Likud koju vodi Netanyahu i njezina saveznica, stranka Israel Beiteinou kojoj je na čelu ultranacionalist Avigdor Lieberman, trebale bi dobiti između 32 i 35 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva u kojem imaju 42 zastupnika.

PARIZ - Navršava se 50 godina od potpisivanja Elizejskog ugovora između Francuske i Njemačke. Elizejski ugovor, poznat i kao Ugovor o prijateljstvu potpisali su 1963. tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer. On je temelj pomirenja dviju zemalja i nova osnova za odnose kojima je završeno stoljetno suparništvo.

BERLIN - Francuski predsjednik Francois Hollande sastat će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu održat će se zajednički sastanak Bundesrata i francuskog Senata, a u donjem domu, Bundestagu zajednički sastanak Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine. Nazočit će njemački predsjednik Joachim Gauck i francuski predsjednik Francois Hollande.

Dežurni urednici:

Noć: Tomislav Delač

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙