FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PGŽ sjedište Komisije za promet Jadranske euroregije

Autor: hsup
RIJEKA, 21. siječnja 2013. (Hina) - U Primorsko-goranskoj županija bit će sjedište Komisije za promet i infrastrukturu Jadranske euroregije, izvijestio je danas obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić koji je prošlog tjedna sudjelovao na 8. generalnoj skupštini te euroregije.

Na generalnoj skupštini Jadranske euroregije u talijanskom gradu Termoli prihvaćen je Vujićev prijedlog da se u statutu jasnije utvrdi značaj i uloga radnih tijela, tj. komisija za promet i infrastrukturu, turizam i kulturu, zaštitu okoliša, proizvodne aktivnosti, ribarstvo, socijalna pitanja, administrativna pitanja i javna priznanja.

Usvajanjem izmjena statuta određeno je da će u Primorsko-goranskoj županiji biti sjedište Komisije za promet i infrastrukturu, a Jadranska euroregija je i formalno postala jadransko-jonska inicijativa, tj. euroregija.

Jadransko-jonska inicijativa obuhvaća sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Ima ukupno 26 članica, jedinica regionalnih i lokalnih uprava, objedinjava transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju te čini institucionalni okvir rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na Jadranu.

Na skupštini je prihvaćen i prijedlog da se do 15. svibnja 2013. sjednica Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije održi u Primorsko-goranskoj županiji.

Po riječima Vujića, raspravljalo se i o zaključenom natječaju za strateške projekte u okviru programa IPA II Jadranske prekogranične suradnje, a uoči skupštine, na pripremnom radnom sastanku, bilo je riječi i o konceptu izrade strategije jadransko-jonske makroregije.

Vujić je kazao i da Primorsko-goranska županija, koja je potpisala sporazume o prijateljstvu s četiri regije, a uključena je u više međunarodnih asocijacija, nastavlja brojnu međunarodnu suradnju.

Pozvao je gradove i općine u županiji da pojačaju međunarodnu suradnju, posebice u gospodarstvu, turizmu, znanosti i kulturi.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙