FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 18. siječnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 18. siječnja.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić sastat će se s ministricom trgovine Kraljevine Švedske Ewom Björling. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka nakon kojeg su predviđene izjave za novinare (8,30 sati početak sastanka, 9,15 sati izjave za novinare, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2).

ŽUPANJA - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak će tijekom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji obići pogone tvrtke Same Deutz-Fahr Žetelice u Županji te proizvodne pogone tvrtki Nexus i Multinorm. Grupa Same Deutz-Fahr među najvećim je svjetskim proizvođačima traktora, žetvenih i specijaliziranih kombajna, dizel motora i poljoprivrednih strojeva, a proizvodni sustav grupe temelji se na četiri tvornice u Europi - Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, te po jednoj u Indiji, Rusiji i Kini. Same Deutz-Fahr Žetelice u Županji u novoj sezoni proizvodnje kombajna ima u planu povećati proizvodnju te povećati broj zaposlenih za otprilike stotinjak radnika, na ukupno 180 stalno zaposlenih. Tvrtke Nexus i Multinorm su vlasnički povezane tvrtke, a njihova proizvodnja čini jednu tehnološku cjelinu. Tvrtka Nexus se bavi strojnom obradom metala, odnosno proizvodnjom dijelova strojeva za zavarivanje te proizvodnjom alata i naprava koji se koriste u strojarskoj i autoindustriji, a Multinorm konstrukcijom i proizvodnjom alata i naprava za autoindustriju te objedinjuje projektiranje, proizvodnju, export-import i usluge. Obje tvrtke zapošljavaju 160 radnika, a neki od značajnijih kupaca su im tvrtke kao što su BMW, Audi i Mercedes. Obilazak pogona tvrtke Same Deutz-Fahr Žetelice u Županji predviđen je od 14,15 do 15,00 sati, a nakon obilaska pogona predviđene su izjave za medije u 15,15 sati.

ZAGREB - Pad proizvodnje mlijeka nastavljen je i u studenom prošle godine u kojem je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prikupljeno 43.625 tone kravljeg mlijeka, što je u odnosu na studeni 2011. godine smanjenje za 12,9 posto. U odnosu na prosjek 2011. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 52.204 tone kravljeg mlijeka, u studenom prošle prikupljeno je 16,4 posto manje mlijeka. Studeni je šesti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a treći mjesec za redom smanjenje je veće od 10 posto, s obzirom da je u rujnu na međugodišnjoj razini zabilježen pad za 12,1 posto, u listopadu za 14,5 posto, a u studenom za 12,9 posto. Podaci DZS-a pokazuju da je u studenom prošle godine u odnosu na isti mjesec 2011. povećana proizvodnja mlijeka za piće, vrhnja i fermentiranih proizvoda, blago smanjena proizvodnja kravljeg sila, a izrazitije je pala proizvodnja maslaca.

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙