FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kofein kod muškaraca može pomoći razvoju inkontinencije

Autor: spuc
NEW YORK, 17. siječnja 2013. (Hina) - Količina kofeina koju prosječno sadrže dvije šalice kave kod muškaraca može pomoći razvoju urinarne inkontinencije, utvrdili su američki znanstvenici.

"To je nešto o čemu treba razmišljati... Osobe koje imaju problema s urinarnom inkontinencijom trebale bi promijeniti unos kofeina", kazao je Alayne Markland sa sveučilišta Alabama u Birminghamu.

Iako istraživanje ne dokazuje da kofein izaziva slabost mokraćnog mjehura muškarci koji su unosili najviše kofeina imali su najveće izglede patiti od toga problema u odnosu na one koji su unosili najmanje.

Ranija istraživanja već su povezala unos kofeina s inkontinecijom kod žena. "Željeli smo utvrditi utječe li na njih kofein na isti način", kaže Markland o istraživanju provedenom među muškarcima.

Procjenjuje se da 85 posto Amerikanaca redovito unosi kofein u obliku napitaka poput kave, čajeva i gaziranih pića ili u hrani poput slatkiša i sladoleda. Od urinarne inkontinencije u SAD-u pati između pet i 21 posto Amerikanaca.

Za potrebe istraživanja Marklandov tim obradio je podatke prikupljene od oko 4000 muškaraca o ukupnom dnevnom unosu tekućina, unosu kofeina i problemima sa zadržavanjem urina. Utvrdili su da je oko 4,5 posto opisalo svoj problem inkontinencije kao težak odnosno veći od nekoliko 'pobjeglih' kapi urina tijekom mjeseca.

Znanstvenici su utvrdili da su oni koji su unijeli 234 ili više miligrama kofeina dnevno imali 72 posto veće izglede patiti od umjerne do teške urinarne inkontinencije u odnosu na osobe koje su unosile najmanje kofeina.

Ukupan unos tekućina nije imao utjecaj na pojavu inkontinencije kod muškaraca, prenosi američka mreža NBC. Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Urology.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙