FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dizajnersko društvo "ozbiljno zabrinuto" zbog "Gavellina" povlačenja plakata

Autor: nles
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost zbog povlačenja već usvojenog, otisnutog i distribuiranog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala, te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića da se plakat povuče iz upotrebe".

Za taj plakat, koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, HDD drži da odražava visoke kvalitete umjetničke direkcije u kojoj autor Vanja Cuculić lucidno i promišljeno vizualno interpretira sadržaj i poruku predstave. "Rad je polemičan jednako toliko koliko i sama predstava te se kroz dizajnerski medij otvoreno uključuje u diskurs o bitnim društvenim pitanjima poput tolerancije, prava LGBT zajednice i nasilja u društvu", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama HDD-a.

"Njegova provokativnost, na razini reinterpretacije prepoznatljivih religijskih motiva, u funkciji je poticanja upravo takvog dijaloga, što je jedna od najvažnijih uloga dizajna vizualnih komunikacija, te je u skladu s temeljnom odgovornosti društvenog angažmana dizajnera. Njegov glavni sadržaj je upravo to, te stoga svođenje recepcije plakata na razinu vrijeđanja vjerskih osjećaja pokazuje samo duboko nerazumijevanje problematike", ocjenjuje HDD.

To društvo drži da "otvorena cenzura od strane institucija, pod pritiskom bilo kojeg subjekta, predstavlja ne samo obezvređivanje ideje slobode vizualnog izražavanja i slobode izražavanja vlastitog identiteta, nego u konačnici znači dokidanje svake mogućnosti javnog dijaloga".

U znak prosvjeda zbog odluke o povlačenju plakata na Facebooku je osnovana grupa "Podrška plakatu 'Fine mrtve djevojke'" kojoj se u 15-ak sati od osnivanja pridružilo oko 1500 članova od kojih neki zbog "cenzure" i "sramotnog ustupka" ravnatelja Stazića predlažu bojkot predstave.

Ravnatelj Gradskog dramskog kazališta "Gavella" Darko Stazić jučer je priopćio kako je "zbog neviđenog pritiska" odlučio iz upotrebe povući kazališni plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" te se javno ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom.

"Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu, navodi Stazić dodajući da namjera kazališta nije bila ikoga povrijediti. "Stoga se, u osobno ime i u ime kazališta Gavella, ispričavam svima koji su se osjetili uvrijeđenima", priopćio je Stazić.

Mediji su objavili da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naložio da se plakati žurno uklone sa svih javnih površina te da je gradski ured za kulturu izrazio žaljenje što je "ovim nepromišljenim činom Gavella povrijedila osjećaje vjernika".

Proteklih je dana vjerska udruga Vigilare na društvenim mrežama prosvjedovala zbog plakata te zatražila njegovo uklanjanje "zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave" navodeći da će u protivnom "pozvati građane na bojkot odlazaka u kazalište 'Gavella' i podnijeti sudsku tužbu".

Udruga je izrazila "najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza" kojim je nanesena uvreda svim kršćanskim vjernicima koji žive u Hrvatskoj i koji čine većinu njezinih građana te od kazališta zatražila javnu ispriku svim kršćanima i trenutno uklanjanje plakata.

Dizajner Vanja Cuculić je stalni suradnik Gavelle, ima desetak međunarodnih nagrada i priznanja za svoje plakate, a uvršten je i na listu 115 najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika koju je objavio internetski portal engleskog vodiča Time Out Croatia.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙