FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: gvla
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

VUKOVAR - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanosti u povodu 15. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije u vukovarskome Hrvatskom domu rekao je kako danas "želimo graditi demokratske standarde, bolji život i životne standarde te da je zato nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji". Josip Leko istaknuo je kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja". Podsjetio je da je procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji je završen na današnji dan prije 15 godina, Hrvatska mirnim putem poništila rezultate agresije iz 1991. Stanovnicima tog područja podaren je mir i mogućnost izgradnje suživota, poručio je. Govoreći o značenju završetka procesa mirne reintegracije, istaknuo je kako se na današnji dan, osim te obljetnice, obilježava i 21. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dodajući da je 15. siječnja bez sumnje jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. "Želimo graditi demokratske standarde, ali i bolji život i životne standarde, i zato je nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji", poručio je Josip Leko i dodao kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja". U ime Vlade RH govorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je istaknuo kako je mirovna misija UN-a u hrvatskome Podunavlju bila najuspješnija mirovna misija te organizacije u svijetu. U ime srpske zajednice, predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je kako sedam od 14 točaka Erdutskoga mirovnog sporazuma govori o poštovanju ljudskih prava i sloboda, pri čemu je dodao kako se Hrvatska obvezala dati posebna prava srpskoj nacionalnoj zajednici te od te činjenice, dodao je, ne bi trebalo bježati, nego je priznavati. Također je podsjetio da Srbi imaju pravo sudjelovati na visokim političkim dužnostima u ministarstvima prosvjete, kulture, unutarnjih poslova i pravosuđa te je dodao kako se nada da će i sadašnja vlada uvažiti to pravo te obaviti potrebna imenovanja. Na svečanosti su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je Vukovarcima poručio da su pred Vukovarom "svijetli trenutci budućnosti" kojih, kako je rekao, ne bi bilo da prije 15 godina nije postignut mir. Sudionici svečanog programa, među kojima su bili i ministri Željko Jovanović i Arsen Bauk, saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora, imali su prigodu pogledati i dokumenatrni film Vinkovačke televizije o procesu mirne reintegracije i njegovim rezultatima. Procesom mirne reintegracije prije 15 godina mirnim su putem u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćeni okupirani dijelovi Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije.

VUKOVAR - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović susreo se ispred vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle s roditeljima učenika te škole koja se obnavlja već treću godinu te ih je pozvao da zajednički pronađu rješenje kako bi djeca što prije krenula na nastavu. "Ovdje nije problem novac. Novca ima i škola bi već sutra mogla biti obnovljena. Problem je izvođač radova, a nastao je zbog neadekvatne javne nabave u kojoj su se uvijek nudile cijene ispod ekonomske prihvatljivosti, a onda su propadali i izvođač i kooperanti", ustvrdio je Jovanović poručivši roditeljima da se radovi neće ubrzati zato što djeca ne idu u školu. Ujedno je kazao kako je od županijskih vlasti Vukovarsko-srijemske županije dobio informaciju da učenici Tehničke škole nastavu mogu pohađati u tri druga školska objekta u Vukovaru, na što je dio roditelja reagirao riječima kako to nije moguće jer je riječ o 470 učenika raspodjeljenih u 37 odjeljenja. Jovanović je obećao roditeljima da će učiniti sve što je potrebno ne bi li obnova škole završila u što kraćem roku. S ministrom Jovanovićem Tehničku školu je obišao i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je za održavanje nastave ponudio zgradu nekadašnje Carine u Vukovaru, kao i prostor Gradske vijećnice rekavši kako "nije riječ o bojkotu roditelja već o njihovu pokušaju da zaštite zdravlje svoje djece". Prema riječima predsjednice Vijeća roditelja škole Nikole Tesle Dragane Đorđević, roditelji su teška srca donijeli odluku da ne šalju djecu na nastavu ali su između toga da izostanu s nastave, ili ugroze zdravlje boravkom u hladnim učionicima, radije izabrali da im djeca ne idu na nastavu. Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru obnavlja se već treću godinu, a do sada je tijekom njezine obnove promijenjeno nekoliko izvođača. Učenici, njih 470, nastavu su za to vrijeme pohađali u neadekvatnim zamjenskim prostorijama u derutnom Radničkom domu.

VUKOVAR - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas u Vukovaru da će ploče s dvojezičnim natpisima na javnim ustanovama u tome gradu biti postavljene "u primjerenom roku i na odgovarajući način". "Nema potrebe ništa požurivati. Država ima svoje institucije, zakone i one koji su odgovorni da se ti zakoni provode", izjavio je Bauk, koji je u Vukovaru bio na svečanosti u povodu 15. obljetnice završetka procesa mirne reitegracije. Na ocjenu novinara kako je dio braniteljskih udruga bio uvjeren da će prve ploče s dvojezičnim natpisima u Vukovaru biti postavljene već danas, Bauk je odgovorio kako bi bilo neodgovorno od države da "skrivećki provodi svoje zakone". "Kada to bude napravljeno, bit ćete obaviješteni i pozvani", poručio je Bauk novinarima i napomenuo kako se svaki zakon može provoditi i promijeniti. Po njegovim riječima, "ako ima inicijativa za promjenu nekog zakona, mjesto za to je Hrvatski sabor, a što se tiče izvršne vlati, ona je po Ustavu dužna provoditi zakone". Predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) koje se brine o zaštiti interesa srpske nacionalne manjine u hrvatskome Podunavlju Dragan Crnogorac izjavio je novinarima kako ne vidi razloge zbog kojih bi se odgodilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar. "Poštujem zakone i očekujem da ih poštuju i drugi", rekao je Crnogorac u izjavi novinarima.

VUKOVAR - Vijeće Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. pozvalo je danas Vladu RH da do daljnjega odgodi uvođenje dvojezičnosti u Grad Vukovar. "Naš zahtjev temelji se na činjenici da je naporima Republike Hrvatske uspostavljen suživot u herojskom Vukovaru, što je temeljni preduvjet za njegov sveukupni razvitak. Republika Hrvatska u cilju uspostave mirnog suživota učinila je niz ustupaka srpskoj nacionalnoj manjini, kao što je akt abolicije i odgoda služenja u oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i kompromisi u izvođenju školskog programa u gradu Vukovaru", navodi se u priopćenju za javnost. Također se ističe kako bi uvođenje dvojezičnosti u Grad Vukovar ozbiljno ugrozilo do sada uspostavljen suživot u tome gradu te ocjenjuje kako bi primjenom dvojezičnosti bio "ozbiljno ugrožen sav dosadašnji trud i iskrenost svih sudionika u uspostavi suživota". Vijeće Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. u Vukovaru je danas održalo svečanu sjednicu u povodu obilježavanja 15. obljetnice zavšetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

ZAGREB - Pitanje uvođenja Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, odnosno njegova 4. modula koji se odnosi na spolni odgoj, nije stvar odnosa Crkve i države već odnosa državnih vlasti i njezinih građana, u ovom slučaju roditelja, izjavio je danas zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, naglasivši kako o temeljnim vrijednostima mora postojati suglasje. "Roditelji imaju posebna prava kada je riječ o odgoju svoje djece u javnim školama. Žalosno je što se u našoj javnosti na više mjesta s omalovažavanjem, do mjere izrugivanja, govorilo o tom vlastitom pravu roditelja", istaknuo je kardinal Bozanić u razgovoru za sutrašnje izdanje tjednika Glas Koncila, objavljenom danas na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije. Ustav Republike Hrvatske roditeljima daje posebna prava kada je riječ o odgoju djece, a to ustavno pravo pri ovakvom načinu uvođenja zdravstvenog odgoja nije poštivano, ocijenio je. Oko temeljnih je vrijednosti potrebno tražiti suglasje, a uvođenju spornoga Kurikuluma potrebno je pristupiti stručno i argumentirano, poštujući metode demokratskog odlučivanja i uvažavanjem, u otvorenom dijalogu, sve koji su po ustavu i zakonima pozvani dati doprinos za njegovo rješenje, dodao je kardinal Bozanić. Zagrebački nadbiskup ponovio je stajalište Katoličke crkve kako je rodna ideologija - koja se svodi na to da spol više nije izvorna datost nego je društvena uloga o kojoj se samostalno odlučuje - "u dubokoj suprotnosti s kršćanskom antropologijom, koja se temelji na objavljenoj istini da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. Dvojnost muškoga i ženskoga sržna je za ljudsko biće. Ako nje nema, nego je dana na izbor, dolazi u pitanje i obitelj kao naravna datost, a djeca gube svoje mjesto, dostojanstvo i prava", naglasio je. Forsiranjem takvog spolnog odgoja krši se vjerska sloboda djece, roditelja kao i nastavnika, jer "javna škola mora jamčiti odgojnu i vjersku slobodu i pluralizam, kao i slobodu savjesti svim svojim građanima", istaknuo je kardinal Bozanić. Podsjetio je kako je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) na početku ove školske godine nastojala ukazati na problem Kurikuluma zdravstvenog odgoja, odnosno na njegov 4. modul koji se odnosi na spolni odgoj, i predložiti rješenja, ali - kazao je - nije bilo odgovora s državne strane.

SPLIT - Trogiraninu Damiru Mamiću (42) - nakon ispitivanja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na terorizam - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odredilo je mjere opreza, a tijekom istrage bit će podvrgnut psihijatrijskom vještačenju. Kao mjere opreza određeno mu je da se obvezno, redovito jedanput na tjedan javlja u policijsku postaju u Trogiru, zabranjena mu je uporaba računala i drugih sredstava komunikacije radi pristupanja internetu te korištenje Facebooka. Tijekom istrage naredit će se Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču provođenje dokazne radnje. Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, osnovano se sumnja da je osumnjičenik u 18,30 sati 11. siječnja ove godine na stranici Facebook grupe "Revolucionari" pod svojim profilom objavio videosnimku u kojoj poziva članove grupe i sve koji prate njihov rad na napade na objekte specijalne policije, na policijske postaje, na sve objekte i javne ustanove, posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, na prometnice i prometnu infrastrukturu, bankare i zlatare, pripadnike "šiptarske i druge mafije", krupne kapitaliste i sve građane blagonaklone kapitalizmu, Bruxellesu, Europskoj uniji i NATO-savezu. Mamić je u svojoj osmominutnoj videoporuci, snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu te je svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu", a sebe je nazvao "komandirom Šamilom". Priveden je i ispitan zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na terorizam.

KARLOVAC - Karlovački gradski ogranak HSLS-a pridružio se koaliciji SDP-HNS-HSU te će imati tri kandidata na zajedničkoj listi s ukupno 25 kandidata za karlovačko Gradsko vijeće, rekli su danas na konferenciji za novinare u svojim prostorijama u Karlovcu predsjednik karlovačkog ogranka HSLS-a Dragutin Belavić i njegov potpredsjednik Mijo Besedić. Za gradonačelnika će poduprijeti kandidata Josipa Benčića (SDP), a za zamjenika gradonačelnika Branka Mohorića (HNS). To je zaokret u politici HSLS-a, koji trenutačno obnaša vlast na županijskoj i na gradskoj razini i podupiru HDZ-ove župana Ivana Vučića i gradonačelnika Karlovca Damira Jelića, rekao je Besedić. Kako je rekao, razgovarali su i s HDZ-om i s Kukuriku koalicijom. HSLS je u tim razgovorima zaključio da su im stajališta SDP-a bliža i svjetonazorski i po projektima, a HDZ, kako je rekao Besedić, ostaje pri dosadašnjoj politici zapošljavanja podobnih kadrova s velikim plaćama, čime je "uzrokovao kolaps više gradskih tvrtaka". U svojem će programu HSLS dati prednost prometnome čvoru Ilovcu uz autocestu Zagreb-Karlovac, obnovi napuštene vojarne Luščića i gradnji novih vrtića i škole, a radit će i na projektima obnove stare gradske jezgre Zvijezde, rekao je predsjednik HSLS-ova gradskog ogranka Dragutin Belavić. Na pitanje hoće li kandidata Kukuriku koalicije za župana Borisa Ožanića (SDP) poduprijeti i županijska organizacija HSLS-a ili će oni istaknuti svog kandidata, Besedić je najavio da će predsjednica Višnja Mihalić uskoro održati konferenciju za novinare i priopćiti što je odlučila Županijska organizacija.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na sjednici Stožera zimske službe u Glavničici istaknuo da je od jučer pooštrena odgovornost za stanje na zagrebačkim ulicama, a pripravnost dignuta na viši stupanj te naglasio da napadali snijeg treba ukloniti zbog prognoze koja za sutra najavljuje novi snijeg. Istaknuo je da treba očistiti sve prilaze školama, vrtićima, domovima zdravlja, hitnoj pomoći i ostalim ustanovama. Rekao je da je na besplatni telefon na koji građani dojavljuju probleme sa snijegom od 11 sati do 13 sati pristiglo 197 poziva, a posebno su se odnosili na čišćenje snijega oko bolnica, škola te s pločnika. Apelirao je na starije sugrađane da ne izlaze van jer je, kako je rekao, Traumatološka poliklinika puna. Pozvao je na solidarnost građane da pomognu starijima da im odnesu ručak u kuću, jer je istaknuo je, ovo vrijeme kad trebamo priskočiti jedni drugima u pomoć. Gradonačelnik je apelirao na vozače da ne idu s ljetnim gumama na cestu, a također ih pozvao da u svojim automobilima povezu ljude koji čekaju na tramvajskim stajalištima i time na djelu pokažu zagrebačku solidarnost. Pohvalio je djelatnike Zagrebačke ceste što su noćas nadljudskim naporima očistili prometnice, raskrižja i prigradska mjesta. Najavio je da će se večeras u 22 sata održati iduća sjednica Stožera Zimske službe u Lipnici, a na njoj će biti podnesena izvješća o očišćenim autobusnim i tramvajskim linijama, prilazima školama, vrtićima, bolnicama, domovima zdravlja i ostalim institucijama. Voditelj Zagrebačkih cesta Podružnice Zagrebačkog Holdinga Alen Gospočić rekao je da je svih 210 ekipa spremno te da je trenutno na zalihi 6000 tona soli, a u četvrtak dolazi još 6000 tona.

KOPRIVNICA - Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 40-godišnjaka zbog sumnje da je 13-godišnjem sinu davao drogu, izvijestila je danas koprivničko-križevačka Policijska uprava. Kriminalističkom istragom nad hrvatskim državljaninom s koprivničkog područja utvrđeno je da je on u posljednjih nekoliko mjeseci 13-godišnjem sinu nekoliko puta dao na korištenje više vrsta opojnih droga. U kući osumnjičenika pronađeno je 58 tableta ecstasyja, 5,7 grama marihuane, 10,9 grama praškaste tvari i 145 grama tvari nalik na halucinogene gljive, što mu je oduzeto. Zbog sumnje da je omogućio trošenje droga, protiv osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Općinskome državnom odvjetništvu u Koprivnici i predan je pritvorskome nadzorniku.

ZAGREB - Tijekom sutrašnjeg dana snijega će biti ponajviše u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima Hrvatske uz stvaranje novog snježnog pokrivača od 10 centimetara, u Lici i Gorskom kotaru i do 20 centimetara, dok se prestanak snježnog vala očekuje krajem ovoga tjedna. Na Jadranu će sutra većinom prevladavati kiša, a na njegovu sjevernom djelu moguć je snijeg nošen burom, dok će u istočnoj Slavoniji biti kiše, a u njezinu zapadnom djelu malo snijega, rekla je Hini dežurna meteorologinja Državnog hiderometeorološkog zavoda (DHMZ) Ankica Stojanović. Jutarnje temperature zraka kretat će se između minus pet i minus jedan Celzijev stupanj, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od minus jedan do minus četiri Celzijeva stupnja, a u Dalmaciji od pet do deset stupnjeva. Dnevne temperature u unutrašnjosti će se kretati od minus dva do dva Celzijeva stupnja, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od dva do sedam stupnjeva, a u Dalmaciji od 10 do 14 stupnjeva Celzijevih. U Zagrebu će sutra snijega biti cijeloga dana, ali glavnina se očekuje poslijepodne i u noći. Snježni pokrivač povećat će se za 10 do 20 centimetara novog snijega. Temperatura će biti između minus dva i jedan Celzijev stupanj. U četvrtak će vrijeme biti slično kao u srijedu, sa snijegom u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima, i kišom i povremenim snijegom na sjevernom Jadranu. U Slavoniji se snijeg očekuje u petak, a novi snježni pokrivač biti visok desetak centimetara. Iz DHMZ-a napominju da će snijega biti do kraja ovoga tjedna, a prema nekim prognozama još i početkom idućeg tjedna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙