FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR - Svečanim skupom pod nazivom "Grad Vukovar - petnaest godina u miru i toleranciji" u Hrvatskom domu u Vukovaru danas će se obilježiti 15. obljetnica završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Tim procesom, koji je završio 15. siječnja 1998., završila je mirovna misija snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju čime je završen proces mirne reintegracije toga područja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Predsjednik Hrvatskoga sabora Josipa Leko nazočit će svečanosti i obratiti se nazočnima. Predviđeno je prikazivanje dokumentarnog filma o završetku mandata UNTAES-a u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, te obraćanja vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, nekadašnjeg predstojnika Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u tom području Ivice Vrkića, nekadašnje predsjednice Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, ubrzanog povratka i normalizaciju života Vesne Škare Ožbolt i predsjednika Zajedničkog vijeća općina i zastupnika u Hrvatskome saboru Dragana Crnogorca. Također se očekuju obraćanja izaslanika predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

ZAGREB - Osumnjičeni za prošlotjedno podmetanje dviju eksplozija u Zagrebu Vojislav Blažević (54) nastavio se braniti šutnjom pa još nisu poznati njegovi motivi, a zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i ponavljanja kaznenog djela, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor. Osumnjičeni 54-godišnjak nije želio odgovarati na pitanja državnih odvjetnika koji su ga došli ispitati u bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je smješten zbog lakših ozljeda u drugoj eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu u petak nakon ponoći. Njegov branitelj Branko Šerić potvrdio je jučer za Hinu da se Blažević nastavio braniti šutnjom. Odbija hranu i vodu pa je primio infuziju, rekao je Šerić. Blaževića su iz bolnice prevezli na zagrebački Županijski sud, gdje mu je jučer popodne sutkinja istrage Vera Polak-Presečki na prijedlog državnog odvjetništva odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i dokaze, to jest ometanja istrage, te ponavljanja kaznenog djela. Šerić je najavio žalbu. Policija je osumnjičila Blaževića za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina. No, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je kako istraga nije završena jer nije utvrđen motiv niti je li još netko sudjelovao u postavljanju i aktiviranju eksplozivnih naprava.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sinoć je izjavio kako je policija razriješila slučajeve dvaju eksplozija u Zagrebu i "samoproglašenog komandira Šamila" iz Trogira koji je na društvenim mrežama pozivao na terorizam, te je ocijenio kako je to ono što najviše doprinosi osjećaju sigurnosti kod hrvatskih građana. "Niti jedan ministar niti političar svojom porukom neće građane smiriti. Puno je bolje onda kad policija riješi takve slučajeve, kao što se ovdje dogodilo", kazao je ministar Ostojić gostujući u Dnevniku Nove TV. Na novinarsko pitanje je li Hrvatska apsolutno sigurna zemlja ministar unutarnji poslova je podsjetio kako je Hrvatska članica NATO-a te da prijetnje postoje otprije, ali da je najvažnije biti spreman. "Hrvatska nije apsolutno sigurna zemlja i bio bih apsolutno neodgovoran ministar unutarnjih poslova i takvu poruku sigurno neću poslati. Hrvatska je zemlja koja je u NATO-u i u situaciji da bude meta terorističkih napada. Nije se to dogodilo sad, samo jednom, dogodilo se i ranije. Važno je da smo spremni na takve stvari brzo pronaći počinitelje", kazao je ministar Ostojić. Odgovarajući na pitanje gdje je hrvatska policija danas u odnosu na prije godinu dana te smatra li da građani policiji vjeruju, Ostojić je kazao kako smatra da razrješenja ovakvih slučajeva pokazuju da se policiji može vjerovati. "Podatak da je u prošloj godini bilo 51 ubojstvo i da je njih 50 riješeno a samo jedno neriješeno, sigurno pridonosi tom osjećaju koji građani moraju imati", rekao je. Na pitanje kako vjerovati policiji s obzirom na neke propuste kao što su curenje informacija ili slučaj svodništva unutar policije, ministar Ostojić je rekao kako je policija sama razotkrila "kukolj" u vlastitim redovima. "Time se zapravo samo pokazuje snaga policije i spremnost da bez obzira na to o kome se radilo nećemo dopustiti da oni koji su na usluzi kriminalcima budu pripadnici policije. Time se stječe i vraća povjerenje policiji", kazao je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je na sjednici Glavnog i Operativnog stožera Zimske službe preuzeo stožer Zimske službe te najavio da ujutro moraju sve tramvajske i autobusne linije funkcionirati, jer je kolaps javnoga gradskog prijevoza. Najavio je da će od utorka u 10 sati u Gradskoj upravi biti uspostavljen besplatan telefon na koji će se građani moći javljati, a svi će se pozivi slijevati u stožer Zimske službe. Ponovno je pozvao sve Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih kuća. "Mi smo od danas u ozbiljnoj fazi pripravnosti, međutim elementarne nepogode nema i ne proglašavam je. Ne treba plašiti svijet panikom. Zasad elementarne nepogode nema, ali nije isključeno da je ne bude. Dao Bog da je ne trebamo proglašavati", rekao je Bandić. Istaknuo je kako nema ljudskih žrtava, nema teških havarija i grad normalno funkcionira - sve službe, grijanje, plin, voda, odvodnja, škole, vrtići, bolnice normalno funkcioniraju. "Grad funkcionira otežano, ali funkcionira", rekao je. Istaknuo je kako im je prioritet da do ujutro uspostave javni prijevoz, izraliti sve tramvajske pruge, sve magistralne puteve, uspostaviti komunikaciju javnog prijevoza i tramvaja i autobusa, doći do zadnje stanice kako bi ljudi mogli ići u grad. "Mi moramo omogućiti ljudima da dođu u grad", istaknuo je Bandić. Gradonačelnik je rekao da je prije sjednice bio na Trgu bana Josipa Jelačića i da je katastrofa. "Koordinacija male zimske službe katastrofa - je li to opstrukcija ili nije, neću u to ulaziti. Ja sam bio na Trgu, ima četiri kamiona, manekeni. Rekli su da imaju pauzu, koju pauzu, a snijeg cijeli na Jelačić placu. Ja preuzimam stožer Zimske službe od večeras", istaknuo je Bandić te poručio da nema spavanja dok se grad ne očisti. Voditelj Zagrebačkih cesta - podružnice Zagrebačkog holdinga Alen Gospočić rekao je da u Zimskoj službi ima 210 ekipa, a od toga je 135 ralica i 75 specijalnih vozila. Rekao je da sada imaju oko 6.500 tona soli za nadolazeći snijeg i oko 4.000 tona sipine, a u strateškoj pričuvi imaju još 6.000 tona soli.

ZAGREB - U Zagrebu je na opservatoriju Grič sinoć je izmjereno čak 57 centimetara snijega, što je, prema podatcima DHMZ-a najviša visina snijega izmjerena u mjesecu siječnju od 1861. godine, otkad se na tom opservatoriju provode mjerenja. Dosad najviša visina snijega izmjerena u siječnju na opservatoriju Grič bila je zabilježena 1955. kada je snježni pokrivač bio visok 49 centimetara, rekla je Hini prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Nataša Strelec Mahović. Najviše je snijega danas i jučer palo u Gorskom kotaru i sjevernoj Lici te u središnjoj Hrvatskoj, kazala je Strelec Mahović. Dodala je kako je već jutros u 7 sati u Slunju izmjereno 60 centimetara snijega, u Ogulinu 55, a u Zagrebu, u Zračnoj luci 40 centimetara. Snijeg je nastavio padati tijekom dana i večeri pa je večeras u 19 sati, primjerice u Ogulinu izmjereno 76 centimetara, u zagrebačkom Maksimiru 68, a na Griču, također u Zagrebu 57. U Karlovcu je visina snijega bila 59 centimetara, u Varaždinu 46, a u Krapini 40. Danas bi na zagrebačkom području te u središnjoj Hrvatskoj trebao uglavnom prestati padati, dok Gorski kotar, prema prognozama DHMZ-a sutra veći dio dana očekuju nove snježne oborine. Novi snijeg na području Zagreba i većeg dijela središnje Hrvatske očekuje se ponovno u srijedu i četvrtak, dok se za petak predviđa osjetno zahladnjenje pa se očekuje da će se snijeg na tlu zadržati do kraja sljedećeg tjedna.

VUKOVAR - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održat će se 2. veljače veliki prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti u tome gradu, najavljeno je iz tog stožera. "Prosvjed je legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskome Vukovaru jer to nije ono za što smo se borili, za što su naši prijatelji ginuli. Vukovar je područje od posebnog državnog interesa pa se prema njemu tako treba i ponašati", rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. U proglasu koji je novoosnovani Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio u petak bilo je navedeno da su ga utemeljili branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih koncentracijskih logora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici Oružanih snaga RH i MUP-a, zapovjednici u obrani Vukovara, zapovjednici i dužnosnici u ratnim postrojbama Oružanih snaga RH u vrijeme Domovinskog rata, a sada stanovnici grada Vukovara. Stožer je utemljen radi obrane digniteta Domovinskog rata koji će, kako ocjenjuju, biti ugrožen uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙