FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izvijestila je danas da je inspekcija utvrdila niz propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu u zaštiti djece u dvije obitelji te će izvješće biti proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH, a inspekcija će po službenoj dužnosti podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika u tom Centru. "Osobno sam zgrožena količinom nemara i nerada i osobne bešćutnosti jednog dijela djelatnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu", kazala je Opačić na konferenciji za novinare. Radi se o kršenju članka 339. Kaznenog zakona koji obuhvaća nesavjestan rad u službi, a prekršili su ga stručni radnici Odjela za djecu, mlade i obitelj, rekla je ministrica. Odgovornost je, istaknula je, individualna i nisu svi djelatnici Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu krivi, već "konkretni ljudi koji će svoje ime i prezime dobiti nakon podnošenja kaznene prijave". Ministrica Opačić očekuje da će oni djelatnici koji su se "neodgovorno ponašali prema životima djece" dobiti i izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi jer "građani nisu dužni financirati neradnike". No, istaknula je, da većina djelatnika u sustavu socijalne skrbi vrlo korektno radi svoj posao. Odgovornom drži i ravnateljicu toga Centra koja je tu dužnost obavljala od 2010. do 2012. godine te je podsjetila da je nova ravnateljica na tu dužnost stupila u studenom prošle godine.

ZAGREB - Akademik Davorin Rudolf, koji je bio član hrvatske vlade od 1990. do 1992., smatra da je to što su članice Europske unije 15. siječnja 1992. priznale Hrvatsku bio iznimno važan politički čin za stabilnost novostvorene države i njezinu afirmaciju u međunarodnoj zajednici, što nam je, među ostalim, otvorilo put u Ujedinjene narode. "Među ostalim, otvorilo nam je put u Ujedinjene narode. Hrvatska je 2009. postala članica Sjevernoatlantskoga saveza, a ove godine, uvjeren sam, postat ćemo punopravna članica Europske unije. Učlanjeni smo i u sve važne međunarodne organizacije. Usprkos svim našim unutarnjim nevoljama i nesposobnoj upravljačkoj eliti, Hrvatska je danas uvažena i sa svim ostalim državama u svijetu ravnopravna članica međunarodne zajednice", izjavio je, među ostalim, za Hinu akademik Davorin Rudolf.

ZAGREB - U povodu 21. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja 1992., tadašnji zamjenik načelnika Sanitetskog stožera Ivica Kostović naglasio je da je ono za Hrvatsku značilo najveći mogući politički poticaj. U razgovoru za Hinu ocijenio je da je međunarodno priznanje hrvatske državnosti u vojnom smislu značilo mogućnost temeljite izgradnje oružanih snaga sposobnih za oslobađanje Republike Hrvatske. Međunarodno priznanje je uslijedilo nakon primirja 3. siječnja, odlaska JNA s teritorija Hrvatske te nakon što je srpski agresor srušio helikopter Europske zajednice, podsjetio je Kostović. Smatra kako je ondašnja Europska zajednica bila gospodarski i vojni gigant, ali je vodila i kalkulatorsku politiku. "Priznanjem su se definitivno iskupili što su dotad mirno promatrali opsežne zločine nad hrvatskim civilnim pučanstvom", rekao je.

ZAGREB - Zagrebačka policija jutros je nakon dojave građana blokirala Aleju Bolognu zbog uočene pvc vrećice sa sumnjivim sadržajem, a obavljenim pirotehničkim pregledom utvrđeno je da u vrećici nije bio opasan sadržaj, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Policija je oko 9,30 sati dobila dojavu građana da je u blizini benzinske postaje uočena pvc vrećica s nepoznatim sadržajem, nakon čega su na mjesto događaju otišli i pirotehničari. "Pirotehnička služba obavila je pregled i utvrdila je da je nalaz negativan", kazala je danas glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Dušanić. Promet Alejom Bolognom bio je zaustavljen oko pola sata dok se obavljao pirotehnički pregled.

KARLOVAC - U tijeku su izvidi i opsežno kriminalističko istraživanje u vezi jučerašnjega smrtonosnog stradavanja djevojčice iz Generalskog Stola, kazao je za Hinu zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan. Teške tjelesne ozljede, od kojih je djevojčica na putu do bolnice umrla, zadobivene su od vatrenog oružja, no za sada se ne zna počinitelj i još nitko nije lišen slobode u vezi s tim događajem, rekao je Skolan. Za sada se ne zna ni točno vrijeme smrtonosnog ranjavanja osmogodišnje djevojčice koja je u popodnevnim satima pronađena u dvorišnoj zgradi obiteljskog doma.

ZADAR - Na Viru je sinoć oko 19 sati u dvorištu kuće eksplodirala eksplozivna naprava pod osobnim automobilom gospićkih registracijskih oznaka, u vlasništvu 38-godišnjaka, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Uhićen je 47-godišnjak nad kojim se provodi kriminalističko istraživanje, navodi se u priopćenju. Kako se doznaje u zadarskoj policiji, nitko nije ozlijeđen i osim oštećenog automobila, pod kojim je eksplodirala eksplozivna naprava, nije zabilježena druga materijalna šteta.

(Hina) xnkot/xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙