FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: loše strane elektronskih zdravstvenih kartona

Autor: spuc
NEW YORK, 11. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Većina američkih liječnika naprosto prekopira zastarjele podatke iz elektronskog zdravstenog kartona pacijenta, pokazalo je američko istraživanje čiji je cilj bio otkriti loše strane takvog načina vođenja evidencije o zdravlju bolesnika koji bi, po nekim stručnjacima, mogao dovesti do problema u komunikaciji i medicinskih pogrešaka.

"Cilj uvođenja elektronskog zdravstvenog kartona bio je učiniti postupak dokumentiranja jednostavnijim, no mislim da on dovodi do stalnog umnožavanja", kazao je voditelj istraživanja Daryl Thornton s medicinskog fakulteta sveučilišta Case Western Reserve.

Elektronski zdravstveni kartoni hvaljeni su zbog mogućnosti da nečitljive rukopise liječnika pretvore u čitljive zapise koji se mogu standardnim postupcima pretraživati i koje mogu dijelili razne medicinske ustanove.

Mnogi sustavi omogućavaju da se čitava dokumentacija naprosto prekopira što otvara mogućnost da se jedna pogreška multiplicira takvim kopiranjem podataka u druge sustave, upozoravaju kritičari.

Thorntonov tim je, prema podacima objavljenima u časopisu Critical Care Medicine, proučio oko dvije tisuće elektronskih zdravstvenih kartona pacijenata smještenih u jedinici intenzivne skrbi u bolnici u Clevelandu a u čijoj je izradi sudjelovalo oko 70 liječnika koji su tretirali te pacijente.

Tim je utvrdio da petinu kartona čine podaci uneseni pukim kopiranjem te je u jednom slučaju utvrđeno da se zbog obilja kopiranih starijih podataka nije uopće mogla otkriti osnovna dijagnoza postavljena kod tog pacijenta.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙