FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Renate Poljak od 13. siječnja u New Yorku

Autor: agrb
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Izložba hrvatske umjetnice Renate Poljak "Nepouzdana sjećanja" (Uncertain Memories), na kojoj će predstaviti svoje video-radove, fotografije i filmove nastale između 2007. i 2012., te multimedijskom serijom "Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja", održat će se od 13. siječnja do 17. veljače u newyorškoj Galeriji Stephan Stoyanov.

Naslov njezine prve samostalne izložbe u toj galeriji naglašava zaokupljenost umjetnice načinima transformacije ideologija i političkih planova te konstruiranja i zapisivanja sjećanja i povijesti, a kreće od osobnog iskustva, portretirajući suvremeno hrvatsko društvo radi reprezentacije širega konteksta, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

U radu "Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja" (2001/2012.) Poljak koristi različite medije da bi istražila dva važna filma jugoslavenske kinematografije, "Boška Buhu" i "Vlak u snijegu". Proučavajući sadašnji položaj nekad popularnih glumaca iz tih filmova, istražuje kako se jugoslavenski politički, društveni i kulturni program mijenjao i mutirao od devedesetih.

Interpretacije prošlosti prisutne su, među ostalim, i u njezinoj fotografiji "Ovo nisam ja", te video instalaciji "Ruta i spomenik" nastaloj tijekom umjetničinog boravka u Berlinu.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu, gdje je završila studij za profesoricu likovne kulture, dok je poslijediplomski studij završila na Likovnoj akademiji Ecole Regionale des Beaux-Arts u Nantesu. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada.

Film "Velika očekivanja" dobio je nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Taboru, a njezin zadnji video-rad "Režiranje glumaca/Režiranje uvjerenja" dobio je nagradu na prošlogodišnjem Splitskom salonu te na natječaju nagrade T-HT.

Kustosica njezine newyorške izložbe Željka Himbele.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙