FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska ponovo snizila ključne kamatne stope zbog sporijeg gospodarskog rasta

Autor: mkuz
VARŠAVA, 9. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Poljska središnja banka ponovo je u srijedu snizila ključne kamatne stope, treći put u tri mjeseca, u nastojanju da podupre posustali gospodarski rast.

Poljska je jedina zemlja Europske unije koja je izbjegla recesiju nakon svjetske financijske krize u 2008. U međuvremenu je jenjao efekt velikih državnih ulaganja u infrastrukturu pa ekonomisti upozoravaju na prijetnju recesije.

Kako bi zaustavilo trend usporavanja rasta, vijeće za monetarnu politiku središnje banke pokrenulo je u studenom ciklus postupnog snižavanja ključnih kamatnih stopa, čija razina nakon današnjeg sniženja za četvrtinu postotnog boda sada iznosi 4,0 posto i najniža je od travnja 2011.

Zasada su gospodarski izgledi i dalje slabi a vrijednost poljske valute zlota još je uvijek visoka u odnosu na euro, zadajući glavobolje poljskim izvoznicima.

Poljski gospodarski rast naglo je usporio u trećem tromjesečju 2012, na 1,4 posto, nakon što je u 2011. povremeno i premašivao četiri posto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđaju da će rast poljskog BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju dodatno usporiti, na samo jedan posto. Oprezniji pak upozoravaju i na prijetnju stagnacije ili čak i pada aktivnosti.

Zlot je u prošloj godini ojačao prema euru gotovo 10 posto i uvrstio se u skupinu svjetskih valuta koje su zabilježile najveći skok vrijednosti. Vladini dužnosnici sada izjavljuju da preferiraju slabiju domaću valutu kako bi se pomoglo gospodarstvu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙