FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Zagrebačka policija provodi očevid o uzrocima eksplozije koja se jutros oko 3,50 sati dogodila na željezničkoj pruzi 50-tak metara zapadno od željezničke postaje Podsused, u Aleji Bologne, u trenutku prolaska teretnog vlaka, a na terenu su i pirotehničari te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb. Do eksplozije je došlo u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojeg je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin vozio 39-godišnji strojovođa. Nastala je materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nije bilo, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke. Zbog očevida u potpunosti su obustavljeni željeznički i cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera. Cestovni promet obustavljen je Alejom grada Bologne od Aleje Seljačke bune do Ulice Susedgradski Vidikovec. Promet će se odvijati obilaznim smjerovima - prema istoku promet se preusmjerava u Aleju Seljačke bune preko Podsusedskog trga i Podsusedskom alejom do Ulice Susedgradski Vidikovec gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne; u smjeru zapada promet se preusmjerava u Ulicu Susedgradski Vidikovec preko Podsusedske aleje i Podsusedskog trga u Aleju Seljačke bune gdje se ponovno uključuje na Aleju grada Bologne, kažu u policiji. Iz zagrebačkog gradskog Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćili su da zbog eksplozije, osim oštećenja pruge, ima i manjih oštećenja na jednoj kući u blizini. Nema žrtava, a sve žurne službe su na terenu. Vezano za odvijanje željezničkog prometa iz Hrvatskih željeznica (HŽ) se doznaje kako svi vlakovi prometuju do Gajnica te od Zaprešića prema Savskom Marofu. Putnici koji putuju međunarodnim vlakovima broj 212 i 158, prevoze se autobusima i elektromotornim vlakovima do kolodvora Dobova, odakle će nastaviti vožnju vlakom Slovenskih željeznica prema prema Villachu odnosno Beču. Putnici međunarodnog vlaka broj 499 (Muenchen – Zagreb) elektromotornim vlakom prevoze se do Savskog Marofa te će od Savskog Marofa do Zagreb Glavnog kolodvora biti prevezeni autobusima.

ZAGREB - Za sada još nije poznato što je uzrokovalo "eksplozivnu reakcije" jutros oko 3,50 sati na pruzi kod željezničke postaje Podsusedu, a policija i pirotehničari još uvijek obavljaju očevid, izjavio je na mjestu nesreće načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić. Policija provodi očevid u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, a na terenu su i pirotehničari te pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb kako bi se utvrdile okolnosti te intenzitet eksplozije. Okolno područje okruženo je policijskim trakama, unutar kojeg se mogu vidjeti policajci i pirotehničari u bijelim odjelima s policijskim psima. Ranije jutros iz policije je priopćeno kako je do eksplozije došlo u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojeg je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin vozio 39-godišnji strojovođa B.H. Nastala je materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nije bilo. U eksploziji je oštećena pruga i lokomotiva na sjevernom kolosjeku Zagreb-Zaprešić, kod Podsuseda, a oštećeno je i nekoliko prozorskih stakala na obližnjim kućama.

PULA - SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako su Puli potrebne promjene jer, kako je rekao "neovisno o tome što je SDP u posljednjih osam godina bio u koaliciji s IDS-om i upravljao gradom, ta je koalicija trebala donijeti veći boljitak". "Mi ne možemo zanijekati da je u ovih osam godina bilo i dobrih stvari, no odgovorno tvrdim da Puli nismo donijeli ono što smo trebali donijeti", istaknuo je Grbin dodavši kako je Pula danas kao "uspavana ljepotica koja se oslanja na prekrasnu prirodu i austro-ugarsko naslijeđe". Stoga je SDP, kazao je on, odlučio samostalno izaći na izbore i građanima predstaviti program koji će se između ostalog bazirati na komunikaciju s građanima. "Gradom se do sada upravljalo bez dovoljne komunikacije s građanima premda smo imali neku transparentnost na papiru i komunikaciju putem izuzetno skupih PR agencija, ali izravne komunikacije nije bilo i to moramo promijeniti", naglasio je Peđa Grbin dodavši kako je SDP otvoren za suradnju s političkim partnerima. U prilog tomu on je kazao kako su u tijeku pregovori s HSU-om, HNS-om, HSLS-om i SDSS-om. Govoreći o projektima on je spomenuo kako se grad treba maknuti od megalomanskih turističkih projekata ustvrdivši kako je on "protiv projekta Brijuni rivijera u ovom obliku kakav je danas". Nadalje je spomenuo izgradnju nove osnovne škole u Šijani, izgraditi bazen za što postoji projekt a ne to prepustiti privatnom investitoru jer, kako je rekao "on ne vjeruje da će Danko Končar izgraditi bazen za građane Pule". Odgovarajući na pitanja novinara Grbin je istaknuo kako potpisani Sporazum s IDS-om o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima nije danas raskinut, niti prije dva dana.

ZAGREB - Vlasnik mesne industrije i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić potvrdio je danas na suđenju u slučaju Fimi media da je od bivšeg premijera Ive Sanadera, prije njegova bijega u Austriju, dobio na čuvanje vrijedne umjetnine te dva kofera sa skupocjenim odijelima marke Brioni. Među umjetninama koje je Fiolić čuvao na svom imanju u Mlaki, a kasnije ih predao USKOK-u, su i djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate. Priču o Sanaderovim umjetninama sakrivenima na imanju u Mlaki Fiolić je USKOK-ovim istražiteljima otkrio tijekom istrage u "slučaju Planinska" u kojem ih se obojicu, uz bivšeg ministra Petra Čobankovića, tereti zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne. Iako je Fiolić nakon uhićenja u travnju prošle godine tvrdio da je zadržao novac od prodaje zgrade naknadno je promijenio iskaz rekavši da je 17 milijuna kuna odnio Sanaderu. Svjedočeći na suđenju u slučaju Fimi media Fiolić se prisjetio da je Sanadera, ali i njegovu obitelj, poznaje iz stranačkog života od 2000. Za njih je pronašao i kuću u okolici Jasenovca za koju mu je Sanader dao novac i osobnu iskaznicu svog tasta Ive Šarića na čije ime je nekretnina kupljena. "Dva tjedna prije nego što je otišao u Austriju Sanader me nazvao na mobitel i pitao mogu li skloniti slike. Došao sam kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao ih u svoje dvorište", kazao je Fiolić prisječajući se da je Sanader tražio da dođe s kombijem bez natpisa svoje tvrtke. Radilo se o 15 slika zapakiranih u folije koje Fiolić nije dirao sve dok bivši premijer nije završio u Remetincu. Tek tada je sa suprugom shvatio o kakvim je umjetninama riječ, ali i da su u dva kofera koje je Sanader osobno dovezao do njihove kuće odijela, kravate i čarape marke "Brioni". Osim 15-ak slika koje je Fiolić osobno preuzeo iz kuće u Kozarčevoj na njegovo je imanje Sanaderov vozač naknadno donio još četiri Bukovčeve slike. Iako se nije mogao sjetiti kada je Sanader došao po svoje stvari Fiolić je kazao da je to bilo nešto prije nego što je na svom imanju posljednji put ugostio Sanadera, njegove odvjetnike i austrijskog političara prezimenom Fisher. Sanader je prigovorio Fiolićevu iskazu rekavši da je riječ o konstrukcijama kojima sebi želi kupiti bolju poziciju u drugom kaznenom postupku. Na sličan je način bivši premijer komentirao i optužnicu u slučaju Planinska koju je nazvao još jednom u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru novog broja piše da je 2013. u Hrvatskoj počela u znaku zabrinjavajućega produbljivanja gospodarske, političke i ideološke krize. U uredničkom komentaru "Kakva će biti prekretnica?" Ivan Miklenić tvrdi da bi ova godina mogla donijeti i prekretnicu koja može biti takva da u već prezaduženoj zemlji sve negativnosti eskaliraju te se sve prelomi u nepoželjnom nasilju ili koja može rastjerati sve maske i sve magle, probuditi ono najbolje u hrvatskom biću i uspostaviti novo normalno, demokratsko usmjerenje u kojem bi konačno na svoje došli sposobni. "Upravo zbog mogućnosti poželjne prekretnice svi dobronamjerni ne smiju se umoriti u razotkrivanju manipulacija, zloporaba i nedopustivih propusta koji se iz dana u dan ponavljaju u Hrvatskoj", napominje Miklenić, dodajući da je nastupio povijesni trenutak u kojem i najširi krugovi hrvatskoga društva moraju progledati, shvatiti što im se namjerno radi, tko im to radi i tko je to još osim sadašnjih aktera spreman nastaviti u istom smjeru osiromašivanja, slabljenja i razaranja gotovo svega pozitivnog u Hrvatskoj. Po njegovim riječima za otvaranje očiju svih pripadnika najširih krugova hrvatskoga društva temeljno je shvatiti da nema objektivnih razloga što u Hrvatskoj postaje sve lošije i sve gore u svakom pogledu i potrebno je osloboditi se svih osobnih pripadnosti, čak i stranačkih i ideoloških, da bi se moglo pošteno, po istini i savjesti razlikovati zlo, ma kako bilo zapakirano, i dobro, koje je jedini zdrav temelj stvarnoga boljitka. "Baš svaki čovjek u hrvatskom društvu trebao bi biti svjestan da je na početku 2013. više nego svaka peta radno sposobna osoba u Hrvatskoj nezaposlena i da će nezaposlenost još rasti, ali ne nažalost tako da bez posla ostanu oni za koje bi bilo bolje da nisu zaposleni jer ne bi barem stvarali toliku štetu, već će bez posla i dalje ostajati mladi i najškolovaniji. Svi bi trebali prepoznati da se Hrvatskom vlada na takav način da većina uopće nije važna, već su jedino važni oni koji su se domogli fotelja pa indirektno na račun hrvatskih građana odlaze u turizam u Dubai, na skijanja ili podižu plaće već - s obzirom na državni prosjek - za preplaćene podobne povlaštenike koji često ne mare za opće dobro hrvatskoga društva", tvrdi Miklenić u komentaru. Smatra da bi svi pripadnici najširih krugova hrvatskoga društva trebali prepoznati da se umjesto uklanjanja zapreka za razvitak hrvatskoga gospodarstva troše snage na pokušaje vraćanja kotača povijesti i oživljavanje kontinuiteta, političkog i ideološkog, iz osamdesetih godina prošloga stoljeća.

ŠIBENIK - Drniška tvrtka "GIRK Kalun" otpremila je sav opasan otpad s područja bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), izvijestili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Šibenika Ante Županović, dogradonačelnik Franko Vidović te direktor TEF-a Krešimir Šakić. Iako šibenska gradska vlast još mora s područja bivšeg TEF-a ukloniti oko 60 tisuća tona granulata troske, preostale od ugasle proizvodnje te potpuno očistiti teren, uklanjanje opasnog otpada iznimno je značajno za grad Šibenik, istaknuli su gradski čelnici. Najavili su da je u tijeku natječaj za zbrinjavanje granulata troske, a kako navode, materijal bi trebao biti odvezen tijekom idućih mjesec i pol dana. Inače, zemljište na kojem je bila bivša šibenska Tvornica elektroda i ferolegura, jedan je od najatraktivnijih terena na srednjem dijelu Jadrana. Riječ je o površine od oko 28 hektara, a njegova se vrijednost procjenjuje na oko 330 milijuna kuna. Pošto je riješen problem s opasnim otpadom, a planiran je i odvoz troske zaostale iz proizvodnje, valjat će se pozabaviti i najvećim problemom TEF-a, odnosno hipotekom u ukupnom iznosu od 135 milijuna kuna, od čega država potražuje 90 milijuna, a INA 45 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare. Predstečajna nagodba sa ciljem da se dugovanja pretvore u vlasničke udjele vjerovnika je u tijeku, izvijestio je Krešimir Šakić, direktor TEF-a.

ZAGREB - Stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ), osvrčući se na Vladin projekt "Clean start" - "Analiza postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja", ocijenila je danas kako u toj analizi nije iznesen ni jedan novi podatak koji već nije bio poznat javnosti. Predsjednik BUZ-a prof. Milivoj Špika u priopćenju navodi kako nije jasno zašto je vladajućima za "utvrđivanje 'pravog' stanja javnih financija trebalo više od godine dana" te zaključuje da je riječ o "nekoliko uludo potrošenih milijuna" za projekt "Clean start". Ističe da "nije iznesen ni jedan novi podatak koji već nije bio poznat kroz razne i javnosti već odavno dostupne dokumente, počevši od onih financijske prirode pa do mnogih izviješća Državne revizije, koja svake godine redovito i do u detalje češlja poslovanja svih ministarstava, tvrtki, ustanova, odnosno svih koji imaju bilo kakve veze proračunskim novcem na svim razinama". Izražavajući čuđenje kako Vlada na početku 2013., godinu dana nakon dolaska na vlast, ustanovljava stanje koje je zatekla 1. siječnja 2012., iz BUZ-a također tvrde kako se vladajući "i dalje ponašaju kao nojevi s glavom u pijesku, kao da njihova vladavina i njeni katastrofalni rezultati u 2012. uopće nisu ni postojali". Predsjednik BUZ-a Špika ocijenjuje da su ovim Clean startom "nakon cijele godine lutanja" i zavaravanja građana vladajući potvrdili kako je "njihov čuveni predizborni plan 21 bila prevara svih onih koji su im radi njega i danih obećanja dali svoj glas".

ZAGREB - Velikom studijskom izložbom slika "Praška četvorica, Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše" koja se otvara 18. siječnja u Umjetničkom paviljonu, taj će izložbeni prostor započeti izlagačku sezonu u obljetničkoj 2013., u kojoj Umjetnički paviljon slavi 115. obljetnicu djelovanja. "Praška četvorica" neformalni je naziv za generacijske prijatelje i umjetnike Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, koji su bili protagonisti modernističkih, osobito ekspresionističkih strujanja u našoj sredini. Povezuje ih zajedničko praško iskustvo tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, mnoge teme, motivska i stilska ishodišta u rasponu od kubizma do ekspresionizma. Na zagrebačkoj izložbi, koja nastaje prema autorskoj koncepciji Zvonka Makovića, njihove će se najvažnije formativne godine predstaviti do 17. ožujka s više od 100 slika, crteža i grafika. Ti su se umjetnici kod nas afirmirali na godišnjim izložbama Proljetnog salona upravo u Umjetničkom paviljonu, koji će sada pokazati što hrvatsko slikarstvo duguje Pragu, ali i istaknuti ulogu Zagreba kao jedne od važnijih referentnih točaka domaće moderne, nakon Beča, Muenchena, Pariza. Posebno za tu priliku na jednom mjestu okupit će se antologijska djela iz zbirki značajnih hrvatskih i inozemnih muzeja i galerija te privatnih kolekcija. Izložba posebno pozicionira značenje Praga u kontekstu europskih kulturnih središta u kome se početkom 20. stoljeća javljaju aktualni avangardni pokreti od ekspresionizma i futurizma, do kubizma.

TROGIR - Trojica maskiranih i naoružanih razbojnika opljačkala su zlatarsku radnju u Trogiru, odnijevši nakita u vrijednosti većoj od 400.000 kuna, doznaje se danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Razbojstvo se dogodilo sinoć u 19,35 sati, u Gradskoj ulici u Trogiru, gdje su u zlatarnicu ušle tri maskirane osobe. Jedan od pljačkaša je ulazeći u zlatarnicu iz pištolja je ispalila metak u vitrinu u kojoj se nalazio nakit. Drugi metak je ispaljen unutar prostora zlatarnice, kada su razbojnici prijetili vlasniku zlatarnice (58), naredivši da legne na pod. Razbojnici su iz vitrina zlatarnice ukrali veću količinu raznog zlatnog nakita u vrijednosti veće od 400.000 kuna te pobjegli. Policija traga za pljačkašima, a ekipa za očevid PU splitsko-dalmatinske je u zlatarnici pronašla čahure od dva ispaljena streljiva. Kriminalistička istraga je u tijeku. Inače, vlasniku zlatarne je nakon pljačke od straha i šoka pozlilo, no nešto kasnije se oporavio.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙