FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češke škole uklanjaju predsjednikove slike zbog pomilovanja

Autor: ilov
PRAG, 8. siječnja 2013. (Hina/APA) - Brojne škole u Češkoj u utorak su počele uklanjati slike predsjednika Vaclava Klausa, prosvjedujući tako zbog masovnog pomilovanja što ga je nedavno proglasio, a tome vidu prosvjeda pridružili su se i neki gradonačelnici.

Inicijativa za uklanjanje slika potekla je iz grada Zlina u Moravskoj, a u međuvremenu joj se pridružilo nekoliko desetaka škola i gradonačelnika, izvijestili su u utorak češki mediji.

Na temelju predsjednikova pomilovanja, iz čeških je zatvora posljednjih dana pušteno oko 7.000 osuđenika. Kritičari predsjednikove odluke tvrde da ona ima razorne posljedice po društvo, a predsjednik time ne pruža ni primjer djeci koja u školama uče temeljne moralne vrijednosti.

"Nemam više razloga poštovati predsjednika", izjavio je Petr Gadzik, predsjednik kluba zastupnika stranke TOP 09, članice vladajuće koalicije. Gadzik je dao ukloniti predsjednikovu sliku iz škole u mjestu Sucha Loz u južnoj Moravskoj.

Predsjednikov je ured osudio inicijativu. Klausov glasnogovornik Radim Ochvat izjavio je kako je ona izraz "nedostojne političke borbe", a gradonačelnicima i ravnateljima škola predbacio da su podlegli "histeriji nekih političara i medija".

Slike predsjednika u učionicama tradicija su u Češkoj, ali nisu propisane zakonom.

(Hina) xilov ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙